De la jumătatea lunii ianuarie pe rafturile magazinelor vor dispărea produsele de panificaţie colorate artificial
Pâine fără coloranţi pe rafturile magazinelor de jumătatea acestei luni. De la data de 15 ianuarie, în produsele de panificaţie (pâine, cornuri, chifle, batoane, minibaghete, franzeluţe, împletituri etc.) sunt interzişi coloranţii, potrivit Ordinului 392/2013 emis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Singura excepţie de la această regulă va fi făcută în cazul pâinii din malţ, în producerea căreia se va accepta în continuare utilizarea colorantului E150 a-d, zaharuri şi melase caramelizate, unul dintre cei mai utilizaţi în industria alimentară.
Pâine colorată cu coloranţi
„În ţară au fost descoperiţi producători de panificaţie care foloseau coloranţi sintetici pentru a da consistenţă şi culoare în special pâinii neagre. La noi în judeţ din produsele testate la laborator nu au fost identificate până acum asemenea abateri. Controalele la fabricile de pâine din judeţ vor continua lunar, pentru a vedea dacă sunt respectate standardele de fabricaţie impuse de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului”, a spus Dan Dumitran, inspector şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Hunedoara.
Ingrediente pentru produsele neambalate
O altă noutate o constituie comercializarea produselor de panificaţie neambalate. Operatorii economici vor fi obligaţi să afişeze în reţelele de distribuţie a pâinii atât ingredientele cu efecte alergene din compoziţia produsului, cât şi denumirea produsului, al furnizorului şi preţul pe unitatea de măsură, dar şi pe cantitate. „În momentul când pe eticheta produsului sunt specificate ingredientele, cumpărătorul are posibilitatea de a achiziţiona sau refuza produsul respectiv. În ultima perioadă oamenii chiar consultă eticheta produsului, înainte de a-l cumpăra”, este de părere George Frântu, director al Boromir Deva.