2.2 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

Dosarul soţilor Csiki. „Patronii ţepari” din Petroşani şi o complice de-a lor din sistemul bancar, trimişi în arest

„Patronii ţepari” din Petroşani, Arthur Ludovic şi Diana Csiki, sunt la un pas de a ajunge în faţa instanţei de judecată, fiind acuzaţi de comiterea mai multor infracţiuni de natură economică cu un prejudiciu de peste 7.336.400. Asta în urma unei anchete extrem de laborioase, care a durat luni în şir, în care oamenii legii au strâns probe şi au pus cap la cap faptele penale ale celor doi.

Arthurt Ludovic Csiki, de 39 de ani, împreună cu Elena Lucia Drăgan, de 38 de ani, din Haţeg, directorul Agenţiei BCR Haţeg, au fost deja reţinuţi de poliţiştii din Petroşani şi ulterior prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara cu propunere de arestare preventivă. Şi Diana Csiki ar fi trebuit reţinută de oamenii legii, însă aceasta a dispărut fără urmă, iar pe numele ei s-a emis mandat în lipsă.

Poliţiştii spun că, în perioada 2005 – 2011, soţii Csiki, în calitate de administratori a două societăţi comerciale din municipiul Petroşani, prin ameninţare cu desfacerea contractului de muncă, au determinat mai multe persoane care erau angajate la aceste firme să solicite şi să obţină credite de la mai multe instituţii bancare în baza unor documente false. S-au folosit adeverinţe de venit false emise de cele două societăţi comerciale, cărţi de muncă falsificate în care erau modificate salariile sau data privind încadrarea în muncă, fişe fiscale false, contracte individuale de muncă false, etc.  „Sumele de bani rezultate în urma aprobării creditării intrau în posesia celor  doi administratori, care le promiteau angajaţilor că ratele vor fi achitate de către firme, lucru ce s-a întâmplat doar o anumită perioadă de timp.Creditele contractate de la o unitate bancară din Haţeg au fost obţinute cu complicitatea învinuitei E.D., angajată a băncii”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu.  Oamenii legii au stabilit că, prin acest mod de operare au fost fraudate mai multe instituţii financiare bancare sau nebancare, creându-se un prejudiciu total de peste 7.336.400 lei, întreaga sumă de bani intrând in posesia celor doi soţi.

„Poliţiştii continuă cercetările în acest caz sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la înşelăciune şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor”, a mai spus Bogdan Niţu.

Un dosar complex şi stufos

Cercetarea în acest dosar a debutat în urmă cu mai multe luni şi, aşa cum arătam, administratorii celor două firme  şi-ar fi folosit salariaţii pentru a obţine credite bancare, folosindu-se de documente falsificate.  Practic, angajaţii ar fi fost convinşi să scoată credite de la diverse bănci de administratorii firmelor, care deţineau lanţuri de magazine cu produse electronice şi electrocasnice, telefonie mobilă, materiale de construcţii şi design. Perioada în care s-au săvârşit aceste fapte se întinde pe câţiva ani, iar o parte dintre persoanele înşelate au fost nevoite să achite sume extrem de mari, de care nu s-au folosit niciodată.

Încrengături întinse pe mai mulţi ani

Problemele au început în momentul în care societatea Habitat XXI a luat decizia să se extindă, datorită succesului pe care îl avea în acel moment pe piaţă. Pentru asta, însă, era nevoie de bani. Aşa că, patronii societăţii ar fi determinat oamenii din subordine să scoată şi câte 3-4 credite/persoană de la diverse bănci pentru a le folosi banii în afacere, cu promisiunea că ei vor achita creditele. Păgubiţii povesteau că, pentru a scoate sume mari de bani pentru necesarul afacerii şi extinderii ei, în cărţile de muncă ar fi fost operate salarii mult mai mari decât cele reale, iar funcţiile deţinute de angajaţi ar fi fost şi ele falsificate. Din vânzători sau gestionari, angajaţii au fost transformaţi, pe hârtie, în administrator sau analist credite. Şi, pentru a nu plăti dările aferente către stat la asemenea salarii, cei doi administratori  ar fi întocmit un document prin care  sumele se acordau în funcţie de vânzări. Foştii angajaţi şi-au dat seama că au fost păcăliţi ca la carte în momentul în care  patronii lor, ale căror firme erau deja în declin financiar, nu au mai achitat creditele bancare, iar oamenii au ajuns să plătească sume mari prin executări silite. Ca să nu îşi piardă şi casele au decis să sesizeze Poliţia Petroşani, unde au depus plângeri penale. Şi aşa a debutat ancheta în acest caz, unde mai pot apărea o serie de surprize.

 

 

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/