Zeci, poate sute de câini vor scăpa de eutanasiere prin extinderea adăpostului de la Sântuhalm, coordonat de Asociaţia „Salvaţi-l pe Lăbuş”. O acţiune lansată pe Facebook caută voluntari şi sponsorizări pentru extinderea adăpostului
Peste 500 de câini sunt adăpostiţi în acest moment la adăpostul pentru câinii fără stăpân din Sântuhalm, coordonat de asociaţia „Salvaţi-l pe Lăbuş”. Lor li s-ar putea adăuga noi locatari canini, la iniţiativa a două tinere din municipiul Hunedoara, care intenţionează să pună în aplicare un plan curajos.
Orice ajutor financiar contează
Cu ajutorul voluntarilor, se există intenţia de extindere a ţarcurilor deja existente, pentru a muta acolo atât patrupede de pe stradă, cât şi din adăposturile aparţinând Serviciului Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân (SJOAFS) Hunedoara. Scopul acestei acţiuni este o viaţă mai bună pentru câinii nimănui şi mai ales ieşirea acestora de sub incidenţa Legii eutanasierii. „Avem nevoie de orice ajutor financiar cât de mic, pentru că doar un sac de ciment costă 20 de lei şi deocamdată avem nevoie de 20 de saci, pentru betonarea un singur ţarc. Vrem din suflet să se facă ceva, tocmai de aceea am iniţiat mişcarea şi pe Facebook şi putem fi găsiţi şi la adresa dragostenecondiţionată.ro”, spune Ana Maria Grozoni (foto), unul dintre voluntarii acestei acţiuni.
Planul pentru ţarcuri, demarat sâmbătă
Startul va fi dat sâmbătă când voluntarii, acum în număr de 30 se vor aduna la adăpost pentru a pune la punct planul de extindere al ţarcurilor. Spaţiu unde vor fi amplasate trebuie defrişat, după care urmează construcţia propriu zisă a acestora. ”Aşteptăm voluntari care să ne ajute cu mână de lucru şi să aducă cu ei de acasă pături sau haine groase pentru amenajarea cuştilor. Momentan vrem să adăugăm măcar patru ţarcuri a 36 de metri pătraţi unul, pentru mutarea câinilor din celelelate adăposturi, aici”, spune Gabriela Rădoi, iniţiatoarea mişcării, care are acasă trei câini de rasă comună, luaţi de pe stradă.
Câinii pot fi mutaţi prin adopţie
La rândul lor, reprezentanţii SJOAFS Hunedoara sunt de acord cu această acţiune care vizează o viaţă mai bună pentru animalele fără stăpân. „Încurajăm adopţiile, încurajăm această mişcare prin care să nu mai avem câini pe stradă. Ideea persoanelor care vor să iniţieze această acţiune la Sântuhalm pare foarte bună, sper să se şi concretizeze. Pentru a putea adopta mai mult de doi câini, viitorii stăpâni trebuie să obţină acceptul vecinilor, să facă dovada spaţiului în care vor locui câinii şi dovada că îi pot susţine financiar cu hrană”, spune Adrian Cioran (foto), veterinar la SJOAFS Hunedoara. Pentru toţi hunedorenii care vor să adopte un patruped de la adăposturile din subordinea Consiliului Judeţean, uşa este deschisă în fiecare zi, în intervalul orar 10-18. Toate animalele care sunt date spre adopţie pleacă din SJOAFS sterilizate, deparazitate şi vaccinate.