20.7 C
Deva
luni, aprilie 29, 2024

“Comorile României”, în China. Piese de istorie de la muzeul devean, “vedete” la o expoziţie internaţională

Instituţia de cultură din Deva va participa alături de alte 24 de alte unităţi muzeale din ţară la o expoziţie de mare anvergură ce va fi vernisată în luna august pe continenetul asiatic

19 obiecte de patrimoniu din colecţia Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (MCDR) vor fi expuse în China, la expoziţia “Comorile României”, la care vor participa cu piese valoroase alte 24 de unităţi muzeale din ţară. “Este vorba de o expoziţie de mare anvergură, care va conţine 700 de obiecte, dintre care 19, foarte valoroase sunt din patrimoniul nostru. Pentru noi ca instituţie este un efort din punct de vedere al pregătirilor, dar este încă o dată dovada concretă, că în ceea ce înseamnă patrimoniu cultural românesc contăm şi suntem un reper”, a spus Liliana Ţolaş, managerul muzeului devean. MCDR estea al doilea, după Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti ca număr de piese cu care participă la acest eveniment.

Statuete din templele romane

Piesele care reprezintă judeţul au fost descoperite pe teritoriul Hunedoarei şi provin din neolitic şi până la epoca romană. Obiectele sunt confecţionate de la ceramică şi până la bronz aurit şi înfăţişează atât obiecte de uz curent, cât şi obiecte de cult expuse în temple.12 dintre totalul pieselor care vor pleca de la Deva spre China provin din epoca romană, iar celelalte sunt din preistorie. “Cele mai importante piese prin dimensiune sunt cele două statuete reprezentând pe Mithras şi Zeiţa Diana dar şi relieful care redă scena sacrificiului taurului de către Mithras, piese descoperite la Sarmizegetusa Ulpia Traiana şi Geoagiu Băi”,  spune Oana Bărbat, unul dintre specialiştii muzeului devean, care s-au ocupat de selecţia pieselor din epoca romană.

Obiecte vechi de 7.000 de ani

Celelalte şapte piese au o vechime de până la 7.000 de ani, cele mai “noi” fiind datate cu 3.400 – 3.600 de ani în urmă.„Piesele cele mai vechi sunt din neoliticul târziu, descoperite în situl de la Turdaş. Sunt două piese deosebite, o figurină antropomorfă, reprezentând un personaj masculin care are foarte bine redate trasăturile anatomice dar şi cele decorative şi un vas de data asta cu elemente care indică feminintatea. Am ales pe criteriu de unicitate aceste piese, dar mai sunt şi altele pe care sperăm să le putem expune în perioada următoare”, spune Marc Antoniu, celălalt specialist care s-a ocupat de clasificare pieselor care vor pleca spre China.

Piesele din patrimonial muzeului devean pleacă spre China în 20 iulie, iar expoziţia “Comorile României” va fi vernisată în luna august, fiind deschisă spre vizitare timp de şase luni. Se estimează că piesele de patrimoniu din România vor fi vizitate de mii de turişti pe continentul Asiatic.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/