Acesta se doreşte a fi un îndemn la respectarea drepturilor minorităților
Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru! Acesta este moto-ul „Anului European pentru Dezvoltare”, 2015, care propune creșterea conştientizării la nivelul opiniei publice europene cu privire la politicile de cooperare pentru dezvoltare ale Uniunii Europene, precum și stimularea participării active a tinerilor la dezvoltarea internaţională.
Etapa locală
Scena sălii festive a Colegiului Național „Sabin Drăgoi” din Deva a fost gazda etapei locale a Concursului Național „Călătoria mea multiculturală”, cuprins în Calendarul pe anul 2015 a Concursurilor Naționale finanțate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice. Tematica din acest an a Concursului este în concordanță cu obiectivele „Anului European pentru dezvoltare” și anume „Minorităţile naţionale şi drepturile lor!”. Luminița Hurgoiu, directorul Colegiului Național „Sabin Drăgoi”, precizează care sunt obiectivele acestui concurs. Astfel, obiectivul general este „Dezvoltarea comportamentului civic responsabil al elevilor,cunoașterea drepturilor copilului și a drepturilor minorităților naționale din România”, iar obiectivele specifice sunt: îmbunătățirea competențelor interpersonale și civice ale elevilor; îmbunătăţirea competențelor de comunicare în limba maternă a elevilor; dezvoltarea competențelor de comunicare într-o limbă străină a elevilor; dezvoltarea creativității elevilor.
Elevii – artiști cu multă implicare
La această etapă au participat două echipe, reprezentând două școli cu tradiție din municipiul reşedinţă de județ: „artiștii” mici, din clasele a șasea și a șaptea, învață la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” și au fost coordonați de prof. Ofelia Giangu, iar cei mai mari, din clasele liceale, sunt elevi de la liceul gazdă. Coordonatorul echipei de la Liceul „Pedagogic” – cum este cunoscut Colegiul Național „Sabin Drăgoi” – prof. Petrița Noaghi, precizează că Regulamentul concursului impune ca în fiecare echipă să fie cel puțin doi elevi aparținând unei minorități, astfel că echipele sunt mixte. Elevii au pregătit afișe, dansuri, cântece, dar și o piesă de teatru cu un puternic mesaj de cooperare și bună înțelegere.
Concurs interesant, muncă intensă
Asta spune Bogdan Grama, din clasa a X-a Filologie, de la „Sabin Drăgoi”, unul dintre elevii participanți la această activitate, încununată de succes. „Eu, împreună cu colegii mei cu care am format echipa, ne-am confruntat cu echipa Liceului de Arte ,,Sigismund Toduță”. In opinia mea, a fost un concurs interesant, cu o idee extraordinară, inovatoare. Mă bucur nespus de mult că am făcut parte din această echipă. Am muncit mult, fiind ajutați de coordonatorul nostru, d-na Petrița Noaghi, care ne-a dat multe idei. Am prezentat o scenetă cu un mesaj foarte puternic, o scenetă care a îmbinat dansul cu cântatul. O mare parte din scenetă s-a realizat pe melodia lui Michael Jackson – „Black or White” ,interpretată de colega mea Tudorache Alexandra. Echipa noastră s-a numit,,Împreună putem învinge”. După mine, nu contează care am fost mai buni, care vom merge la etapa națională, ci faptul că trebuie să ne acceptăm și să nu ne discriminăm, eu cred că este cel mai important, deoarece toți suntem oameni și toți avem rațiune.” Așa cum mai spune Bogdan, câștigători au fost toți cei implicați, fie că au fost pe scenă sau în spatele ei. Etapa națională a acestui concurs, Open Space intercultural privind drepturile copilului și nediscriminare, se va desfășura la Cluj-Napoca, în luna iunie. Trebuie menționat că, pe lângă activitățile artistice și de creație, elevii au avut de parcurs și o bibliografie specifică.