Ieri a fost Buna Vestire, iar mulţi dintre devenii prezenţi la slujbele religioase nu ştiau ce se prăznuieşte
Creştinii ortodocşi au sărbătorit ieri Buna Vestire, ziua în care Arhanghelul Gavril i-a adus Fecioarei Maria vestea că-l va naşte pe Iisus. Unii deveni, în schimb, sărbătoresc ce vor, fără să ştie ce.
„Am fost plecată din ţară”
În popor se spune că de Buna Vestire nu trebuie să vă certaţi, altfel veţi fi supăraţi tot anul. În plus, astăzi a cântat pentru prima oară cucul, iar cei care l-au auzit vor avea noroc. Dacă până în 1989 era destul de riscant să mergi la biserică, fie că era sărbătoare sau nu, acum la fiecare mare praznic creştin curţile lăcaşelor de cult sunt pline până la refuz. Mulţi dintre cei care participă la slujbele religioase nu ştiu, însă, ce se sărbătoreşte. Un exemplu concret a fost şi de Buna Vestire, o parte dintre devenii prezenţi la slujba de la Catedrala Episcopală neştiind ce sărbătoare se prăznuieşte. „Ce se sărbătoreşte? Nu ştiu, isteţule … Schimbarea la faţă”, a încercat să fie spiritual un devean. Mul mai „concisă” a fost o locuitoare a devei, care a declarat, nonşalant, urmptoarele: „Habar n-am, din păcate … Ştiam, dar am fost plecată din ţară şi acolo nu se sărbătorea, aşa că .. „.
Dezlegare la peşte
Sunt, totuşi, şi credincioşi care ştiu semnificaţia sărbătorilor. „Buna Vestire, vestea că Fecioara Maria îl va naşte pe Hristos” şi „Blagoveştenia … Ştiu că se mănâncă peşte, atât”, sunt doar două răspunsuri primite de la deveni. De Buna Vestire, credincioşii merg la Biserica, iar dacă s-au spovedit, se impărtăşesc, şi abia apoi se bucură de preparatele pregătite din peşte. Buna Vestirea, sau Blagoveştenia, este şi o sărbătoare a primăverii. Se spune că astăzi se întorc rândunelele. Atenţie mare însă, daca vreţi să vă meargă bine, primul cântec al cucului trebuie aşteptat în haine curate, veseli, cu stomacul plin şi cu bani in buzunare.