-3.4 C
Deva
luni, ianuarie 20, 2025

Dotări noi pentru Facultatea de Inginerie din Hunedoara

La Facultatea de Inginerie din Hunedoara (FIH) a fost inaugurat un laborator dotat în întregime de firma Philips Orăștie. Valoarea dotărilor este de 65.000 de euro.

Este vorba despre un laborator de linii flexibile și roboți industriali, unde studenții la specializările Informatică industrială, Inginerie electrică și Calculatoare din anii III și IV ai Facultății de Inginerie vor învăța să programeze linii de fabricație. Laboratorul are două părți: una de acționări electrice, care cuprinde 6 calculatoare și două laptopuri, un aparat de proiecție video și șapte module conectabile la computer și unde studenții pot face diferite lucrări; cea de-a doua parte a laboratorului cuprinde linii flexibile și roboți industriali. „O instalație în tehnologia 4.0 – era industrială în care suntem acum; laboratoarele se desfășoară direct pe un server aflat în Germania, studenții își programează lucrările direct pe acel server”, după cum spun reprezentanții facultății. Echipamentul primit de la compania care are o fabrică în Orăștie este unic în țară.

Linia flexibilă este numită așa pentru că în cadrul liniei de fabricație, piesele care compun produsul final pot să difere. Un exemplu este linia de producție de la fabrica Dacia din Pitești, unde mașinile care sunt fabricate pe o linie pot să aibă dotări diferite, una poate să fie cu motor diesel, alta pe benzină, una este roșie, alta albastră. Asta înseamnă linie flexibilă: linia de producție este programată să utilizeze piese diferite, iar produsele finite nu mai trebuie să fie identice.

„Pe lângă liniile flexibile, studenții pot să lucreze individual pe automatele programabile, care pot fi utilizate pentru alte aplicații. Automatele programabile le regăsim în orice automatizare casnică (așa-numitele sisteme de home automation); practic studenții învață să le folosească, dar ele au o aplicabilitate pentru mult mai multe produse care sunt în piață, iar cunoștințele pe care le acumulează aici nu sunt doar pentru o anumită firmă, ci pentru toată partea de producție”, spune conf. dr. ing. Florin Drăgan, prorector al Universității „Politehnica” Timișoara (UPT). „Noi am depus mai multe proiecte și ei le-au selectat pe cele care li s-au părut mai interesante, iar ulterior am primit finanțarea”, spune decanul Facultății de Inginerie din Hunedoara, prof. dr. ing. Caius Pănoiu.

Foto: Primăria Hunedoara

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/