La începerea sezonului rece, majoritatea hunedorenilor din clasa medie care vor să-şi petreacă vacanţa pe pârtiile de schi echipaţi cu propriul echipament au de făcut o alegere grea: sau îşi cumpără echipament şi amână vacanţa, sau merg în vacanţă şi îşi cumpără la vară schiurile
Se apropie sezonul sporturilor în aer liber, iar pentru confortul şi siguranţa turistului montan, calitatea are şi un preţ. Cei care doresc să îşi achiziţioneze echipament sau să îl schimbe, pentru a petrece ore de libertate pe pârtie, trebuie să ţină seama de nivelul preţurilor care echivalează ca regulă, costul unui sejur.
Echipamente speciale
Orele petrecute în compania schiurilor sau a snowboardului nu trebuie să se sfârşească din cauză că echipamentul este umed, sau vântul şi ninsoarea te împiedică să îţi vezi de treabă. “Materialele de calitate sunt ca hainele de protecţie a muncii. Trebuie să alegi haine speciale care sunt făcute pentru aşa ceva. Dacă iei din piaţă poţi să ai surpriza să se ude peste 10 minunte, cu bocancii îţi va fi frig sau aluneci, se dezlipesc. Un bocanc de munte special, te ţine câţiva ani. Ai garanţie la ei, chiar şi doi ani. Cu hainele la fel”, spune Ioniţă Vasile, consultant vânzări al unui magazin cu profil sportiv. Echipamentul potrivit se compune din bluză de corp termoizolantă, bluză tip fleece, salopetă sau pantaloni de schi şi bineînţeles geacă impermeabilă. Pentru o astfel de protecţie împotriva apei şi a vântului, atât haina cât şi pantalonii pleacă de la 250 de lei.„Trebuie doar să ai grijă cum le speli şi cum le întreţi. Oamenii nu citesc etichetele de întreţinere. De exemplu, hainele speciale sunt impregnate cu o peliculă, pe care dacă nu le speli conform instrucţiunilor, se strică şi evident nu îşi mai fac treaba”, mai adaugă expertul în echipament sportiv.
Calculul unei alunecări profi
Cei care preferă schiul sau snowboardul şi o iau în acest an de la 0, trebuie să meargă la cumpărături cu portofelul burduşit. O pereche de schiuri începe cam de la 1.000 de lei, iar preţul clăparilor nu scade sub 250 de lei, iar pentru legături şi beţe mai scoateţi din buzunar minimum 100 de lei, pentru fiecare produs. Un element foarte important este casca, care nu ar trebui să lipsească, mai ales dacă traseul ales nu este tocmai nivelat şi lin. Cele mai ieftine astfel de produse sunt la 150 de lei, dar preţul poate sări de 1.000 de lei în funcţie de firma care o produce şi gradul de protecţie oferit. Mai adăugaţi şi ochelarii care sunt indispensabili pe pârtie, încă cel puţin 80 de lei. Mănuşile impermeabile, cu un deget sau normale, care sunt extrem de necesare mai scot din buzunar minimum 50 de lei. Un total făcut rapid duce la 2.500 de lei, bani care trebuie investiţi pentru o echipare corectă pe pârtia de schi.
Confort pe pârtie
Snowboardul câştigă din ce în ce mai mult teren în preferinţele iubitorilor sporturilor albe. Dar şi aici echipamentul de calitate, costă. O placă nouă, cu legături începe de la minimum 1.300 de lei, iar pentru ghetele speciale aşa numiţii boots, mai socotiţi cel puţin 300 de lei. Mai adăugaţi casca, ochelarii, mănuşile şi căciula şi orele petrecute pe pârtie vor fi din cele mai plăcute. Pentru sportivii care preferă să facă trasee pe creastă, prin zăpadă, se impun bocanci impermeabili şi parazăpezi, care mai scot din buzunar un minimum de 500 de lei.