18 C
Deva
vineri, mai 3, 2024

Efect. Sutele de avorturi înregistrate anual, scad natalitatea în judeţ

Multe dintre femeile care rămân însărcinate, din ignoranţă sau întâmplare, nu îşi doresc copii. O parte dintre acestea sunt adolescente, care nu cunosc sau nu folosesc metodele de contracepţie

test sarcinaUn număr mare de femei însărcinate, dar paradoxal, mai puţin nou-născuţi se întregistrează în ultimii ani în judeţ. 644 de întreruperi voluntare de sarcină au avut loc anul trecut, în creştere comparativ cu anul 2012, la un număr total de peste 3.200 de femei gravide. Printre femeile care au renunţat la sarcină, 57 aveau vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, iar în unul dintre cazuri, viitoarea mamă nu împlinise încă 15 ani. Totodată, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, în 2013, din numărul total al femeilor însărcinate, patru gravide aveau sub 15 ani şi alte 154 adolescente, până în 19 ani.

Sarcini “surpriză”

Medicii spun că deşi există foarte multe informaţii în ziua de astăzi, un procent destul de mic de femei încă nu cunosc suficient metodele contraceptive, iar alte sarcini “se întâmplă”, pur şi simplu. “Aşa zisa protecţie nu este de sută la sută. Pentru că nu toată lumea foloseşte pastile contraceptive. Plus unele, au o viaţă sexuală ocazională şi atunci nu au metoda de protecţie la îndemână. În toată lumea există femei care ajung gravide fără să îşi dorească acest lucru, chiar dacă sunt informate”, spune medicul ginecolog Romeo Stănescu, şef de secţie Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.

Recomandate de medic

Deoarece în şcoli nu există ore de educaţie sexuală, odată cu începerea vieţii sexuale, tinerele ar trebui să lase pudoarea de o parte şi să discute cu medicul de familie sau cel ginecolog, despre metodele contraceptive care li se potrivesc. „Contracepţia se referă la situaţia concretă. De aceea, fiecare are nevoie de un consult, deoarece nici pastilele contraceptive nu se iau fără un control medical. Există riscuri, după 35 de ani nu se mai recomandă pastilele contraceptive, iar după 40 de ani sunt chiar interzise. Se individualizează de la un caz la altul şi atunci se ia cea mai bună metodă în dialogul dintre medic şi pacientă”, mai spune medicul ginecolog Romeo Stănescu.

Campanie de informare stradală

Pentru a nu mai exista copii cu copii, importanţa utilizării metodelor contraceptive şi prevenirea sarcinilor nedorite, astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepţiei va debuta o campanie de informare, în stradă. “Ministerul Sănătătii şi Direcţiile de Sănătate Publică desfăşoară astăzi o campanie prin care încercăm să arătăm populaţiei şi în special populaţiei feminine că o sarcină trebuie să fie dorită, că există foarte multe metode de contracepţie, fiecare cu părţi pozitive şi părţi negative, să arătăm care sunt acestea şi atunci femeia să hotărască momentul în care sarcina să apară în viaţa familiei”, spune Cecilia Birău, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/