Vălenarii – în haine de sărbătoare, călări sau în căruţe tradiţionale – au petrecut, timp de două zile, la sărbătoarea „Fiilor satului”
Satul Văleni au fost în sărbătoare două zile. Sâmbătă şi duminică, portul popular şi alaiul au umplut uliţele. Vălenarii şi-au sărbătorit „Fiii satului”. Evenimentul s-a aflat la cea de-a VII-a ediţie şi s-a bucurat de oaspeţi din mai multe zone ale ţării şi chiar din străinătate.
Reîntoarcerea fiilor satului
De şapte ani încoace, la sfârşitul lui iulie, vălenarii se reîntâlnesc toţi la un loc, chiar dacă mulţi sunt plecaţi din sat de vreme lungă şi trăiesc acum la sute de kilometri depărtare de locul natal. Sărbătoarea are în primul rând acest scop – de a-şi readuce fiii acasă.
„Când am început organizarea acestui eveniment, exact asta am şi dorit. Să atragem cât mai multă lume să se restabilească în acest sat, după ce zona a fost depopulată. Pot spune că am reuşit. Deocamdată, mulţi şi-au construit aici case de vacanţă. Şi-au încropit o gospodărie, o stupină, o livadă şi sperăm că, în viitorul apropiat, numărul locuitorilor se va dubla. Acum, trăiesc în sat în jur de 40 de oameni – în 15 gospodării. Sunt oameni harnici şi cresc animale – au peste 75 de vite şi 800 de oi. Avem garanţia că, într-o bună zi, satul îşi va relua viaţa de altădată”, este convins Ioan Vălean, primarul oraşului Geoagiu.
In memoriam Iulius Borza
Sâmbătă, vălenarii şi invitaţii lor au comemorat unul dintre cei mai cunoscuţi fii ai satului – pe Iulius Borza. Călăuzit de făclii de lumină şi de cântecul popular tradiţional al Ansamblului „Germisara”, alaiul a vizitat casa părintească a regretatului rapsod, în cadrul unui moment artistic intitulat sugestiv „Lumina din cântec”. Emoţiile au fost mari şi greu de cuprins în cuvinte.
Prima zi a sărbătorii s-a încheiat cu un foc de tabără şi cu discotecă în aer liber.
Duminică, startul manifestărilor a fost dat de clopotele bisericii din sat. Localnicii, gătiţi în haine de sărbătoare, au participat la Sfânta Liturghie şi la o slujbă de pomenire a înaintaşilor adormiţi în dreapta credinţă, săvârşită la „Troiţa Dintrevăi”. Procesiunea credincioşilor – în port popular, călare ori în căruţe tradiţionale – s-a îndreptat apoi spre intrarea în sat, la Paraclisul „Sfântul Nestarie”.
La prânz, s-au adunat cu mic, cu mare în faţa scenei amplasată lângă Troiţă. Invitaţi din ţară şi din străinătate, alături de oficialităţi locale şi judeţene au adresat vălenilor mesaje de suflet. Primarul oraşului Geoagiu le-a înmânat oaspeţilor Diplome de Onoare şi a premiat cea mai longevivă familie din sat – pe soţii Maria şi Iosif Borza, care au împlinit 50 de ani de căsnicie.
Evenimentul a continuat cu un spectacol de folcloric şi cu lansarea albumului „In memoriam Iulius Borza – Pentru ce-am făcut pe lume”. Pe scenă au urcat, printre alţii, căluşarii din comuna Ceru Băcăinţi, judeţul Alba, echipa de dansuri populare a Şcolii Generale de Artă „Kiskunhalas” – Ungaria, Ansamblurile „Brâuleţul” – din Pîrşcoveni, Olt, „Săpânţana” – din Săpânţa, Maramureş, „Florile Stăvilarului” – din Coştei, Timiş, „Germisara” – din Geoagiu, şi interpreţii Adrian Bota, Ica Pop, Sorin Ardelean, Răzvan Furdui, Eva Vlad, Mihai Fegher, Daniela Bulbucan, Mihai Petreuş, Nelu Ban Fântână, Doinel Hândorean şi Bianca Pascu, acompaniaţi de Taraful „Germisara” al Casei de Cultură „Ion Budai Deleanu” din Geoagiu.
Vălenarii au petrecut până spre seară cu cântec, joc şi voie bună. Din peisaj n-au lipsit nici berea, micii şi nici tarabele cu suvenire.