Peste 700 de formaţii corale din 73 de ţări ale lumii au participat, între 9 şi 19 iulie, la cea de-a opta ediţie a Olimpiadei Corale Mondiale de la Riga, Letonia

Ediţia din acest an a Olimpiadei Corale Mondiale de la Riga/Letonia a adus noi premii în palmaresul Corului de copii „Vlăstarele Orăştiei”.
Hunedorenii au participat la trei categorii ale competiţiei – Muzică Sacră a cappella, Gospel şi Folclor – şi s-au întors acasă cu un Argint şi două Bronzuri.
„Argintul a fost obţinut la categoria Folclor. Am reuşit să încântăm publicul leton atât prin costumul popular românesc, cât şi prin prezenţă scenică şi repertoriu”, spune profesorul Petru Eli Androne, dirijorul corului.
Aur, Argint şi Bronz pentru România
Olimpiada de la Riga a reunit peste 700 de formaţii corale din 73 de state de pe toate continentele. România a fost reprezentată de Corul de copii „Vlăstarele Orăştiei”, Corala Ortodoxă „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului (Marele Premiu al Olimpiadei la categoria „Coruri Bărbăteşti”) şi Corul mixt „Naşterea Domnului” din Arad (Argint la categoria „Folclor”). Printre invitaţii de onoare ai evenimentului s-a numărat şi Corul „Madrigal”, care a concertat în afara concursului.
„A fost a treia participare a noastră la Olimpiada Corală Mondială. O astfel de competiţie înseamnă în primul
rând inspiraţie, talent şi disciplină. Sunt mulţumit de ceea ce am realizat la Riga şi mă bucur pentru că aceşti copii au avut ocazia să vadă ce înseamnă o competiţie de anvergură”, a mai spus profesorul Petru Eli Androne, omul care, în cei 18 ani de existenţă a corului, se luptă să păstreze „Vlăstarele Orăştiei” în topul celor mai performante ansambluri de gen din România.
„Văstarele Orăştiei” este unul dintre cele mai apreciate coruri de copii din ţară şi primul cor de copii din România care a susţinut integral muzica Liturghiei.
A fost înfiinţat în februarie 1996, la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” şi are în componenţă 42 de copii, cu vârste între 10 şi 18 ani, de la şcolile şi liceele din Orăştie.
Cu un repertoriu de peste 170 de piese, sacre şi laice, din toate epocile componistice, în peste 20 de limbi, „Vlăstarele Orăştiei” a participat la peste 140 de concerte şi festivaluri de gen din Europa şi Asia.