Mai multe aparate medicale de strictă necesitate pentru pacienţii care trec zilnic pragul spitalului devean vor fi achiziţionate în perioada următoare de instituţia sanitară
Aparate de ultimă generaţie, de la tratarea varicelor, la menţinerea în viaţă a victimei unui accident rutier vor fi achiziţionate în perioada imediat următoare la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Deva. Bugetul alocat de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara pentru investiţiile în aparatura medicală de specialitate este o sumă consistentă, în jur de 2.500.000 de lei.
Diferenţa între viaţă şi moarte
“Avem pe lista de investiţii mai multe aparate, cu care vom lucra în viitor, acestea fiind de strictă necesitate pentru spital. Aş începe cu partea de ATI, deci Terapie Intensivă, unde vom achiziţiona în regim de urgenţă trei venitilatoare, pentru că incidenţa accidentelor de circulaţie creşte şi la noi ajung pacienţi care trebuie ventilaţi, intubaţi şi acest aparat îi ajută pe răniţi să îşi păstreze viaţa”, spune Mircea Laza, manager al SJU Deva.
Aparate RX de ultimă generaţie
De asemenea, deficitară şi chiar învechită este dotarea de pe secţia de Radiologie, unde majoritatea aparatelor au peste 15 ani de folosinţă. Secţia se va înnoi cu două noi aparate RX de ultimă generaţie. “Am iniţiat achiziţia unui aparat RX digital, în 3D, unul foarte performant, care va rezolva multe dintre problemele pe care le avem acum pe această secţie. De asemenea, vom mai cumpăra un aparat RX cu cap mobil, necesar pentru blocurile operatorii, ca atunci când bolnavul este pe masa de operaţie să i se poată face o radiografie, să vadă medicul care intervine în acea zonă”, mai explică managerul Călin Laza. Iar noutăţile în domeniul achiziţiilor medicale nu se opresc aici. Pe lista de investiţii se mai găsesc un colonoscop nou, un gastroscop nou, dar şi un aparat pentru flebologie cu ajutorul căruia vor putea fi posibile intervenţii chirurgicale pentru varice şi la spitalul devean.
Un server nou pentru spital
Totodată de o importanţă vitală este schimbarea serverului spitalului care, din cauza supraglomerării, se blochează frecvent. Reţeta electronică, fişele medicale, toate actele fiecărui bolnav în parte, dar şi accesarea serverului de 182 de medici, provoacă blocaje. “Am luat decizia să achiziţionăm un server nou, o investiţie destul de mare, de 1.000.000 de lei, de care avem nevoie stringentă. Dacă nu îl vom achiziţiona şi să îl schimbăm cât mai repede pe cel vechi, riscăm să blocăm sistemul, iar pacienţii nostri să nu îşi poată primi reţetele sau actele medicale necesare internării sau externării”, mai spune managerul Laza. Şeful spitalului devean a mai adăugat că toate investiţiile majore în aparatură vor putea fi urmărite on line pe site-ul Societăţii pentru Excelenţă în Administraţia Publică, pentru o mai mare transparenţă.