Cariera minieră de la Teliucu Inferior a fost inundată cu apă, iar în locul ei s-a format un lac, care cu timpul s-a extins şi a ocupat împrejurimile. Nivelul apei provenite de la izvoarele subterane a crescut continuu în ultimii ani şi se află în continuare în creştere. Tăul, ajuns la o adâncime de peste 50 de metri în unele locuri, a devenit o adevărată atracţie pentru localnici, mai ales că a fost populat cu peşte. „Venim şi pescuim aici. Unii mai fac baie, însă din cauza adâncimii mari a lacului este destul de periculos să te scalzi aici”, a povestit Ioan, un fost miner din Teliuc. Bărbatul relatează că un apropiat de-al său a prins o ştiucă de aproape cinci kilograme. Nu asta a fost cea mai mare mirare a localnicului, ci modul în care lacul s-a format în numai câţiva ani.
„Lacul a început să se formeze prin 2003, o dată cu închiderea Minei Centrale din Teliuc şi Minei Est. Mina a intrat în conservare, staţiile de pompe care scoteau apa din exploatare şi o revărsau în Cerna au fost scoase, iar apele subterane şi pluviale s-au acumulat în carieră. Apa va tot creşte şi cred că va trebui să fie realizată o legătură cu râul Cerna care trece prin vecinătate, ca apa din tău să se scurgă în râu”, a spus Nicu Modârcă, un fost inginer la Mina Teliuc.
Oamenii din Teliucu Inferior se declară încântaţi că pot pescui în lacul format la doar câţiva metri de casele lor. Ce-i drept, o pot face şi în Lacul Cinciş, apropiat comunei. Primarul comunei Teliuculu Inferior, Sorin Pupeză, susţine că administraţia locală are în plan transformarea zonei într-o bază de agrement. „Acest lucu va putea fi realizat în baza unui parteneriat public – privat”, a declarat Sorin Pupeză.