3.2 C
Deva
vineri, noiembrie 8, 2024

A mai căzut un mit ! Masa de Crăciun pregătită acasă, mai scumpă decât cea de-a gata din magazin

Deşi pare incredibil, masa tradiţională, preparată la domiciliu este mai costisitoare decât bucatele preparate de-a gata. Vinovat de îngreunarea bugetului este Ghiţă cel rotofei, care în viu costă 9 lei kilogramul

masaMitul că mâncarea făcută acasă e mai bună şi mai ieftină decât cea cumpărată de la magazin gata gătită s-a rupt pe jumătate. Mâncarea gătită în casă poate fi mai bună, dar mai ieftină nu. ZHD a făcut o mică sondare de piaţă având ca etalon un meniu clasic de Crăciun: aperitiv cu mezeluri de porc, sarmale, friptură cozonaci. Am dorit să aflăm care este cea mai ieftină soluţie pentru pus pe masă în Sfânta Sărbătoare. Rezultatul a fost derutant. Pentru un meniu preparat la domiciliu, un hunedorean are de plătit undeva peste 600 de lei, iar pentru aceleaşi sortimente gastronomice cumpărate „de-a gata”, scoate din buzunar doar 300 de lei.

Porcul trage greu la portofel

Ceea ce îngreunează portofelul este porcul tradiţional, care cumpărat „în viu” costă 9 lei kilogramul. Pentru o familie normală, formată din trei persoane, partea care i-ar reveni dintr-un porc de 150 de kilograme ar costa circa 500 de lei. În acest preţ intră atât carnea pentru sarmale, friptură la tavă, ciorbă de porc, cât şi aşa numitele „porcării”. Manopera e evident din partea casei, iar orezul, uleiul, ceapa şi mirodeniile nu ridică preţul semnificativ.  În schimb, cumpărată de la magazinele de profil, „Pomana porcului”, cu jambon, caltaboş, tobă, leibăr, cârnaţi, slănină, jumeri sau piftie nu costă  mai mult de 80 de lei. Pe urmă, sarmalele gata preparate se comercializează la 23 de lei kilogramul, iar ciorba de porc sau, după preferinţe, de burtă, mai scoate din buzunar în jur de 20 de lei pentru un litru. Deci la partea “heavy” a meniului, varianta preparat în casă este net mai scumpă! Diferenţa poate să scadă  dacă se pune pe masă şi salată de boef. Dacă în comerţ aceasta se vinde cu 22 de lei kilogramul, ingredintele pentru prepararea ei acasă nu costă mai mult de 10-12 lei.

Cozonacul de casă, doar puţin mai scump decât cel de la magazin

Cozonacii copţi acasă, au preţ asemănător cu cei de-a gata. De exemplu, fără a calcula manopera,  pentru prepararea acasă a doi cozonaci gospodinele trebuie să cheltuie  în jur de 30 de lei. Cozonacul din magazin, la acelaşi gramaj, pleacă de la doar 10 lei pentru o bucată. Preţurile sunt la paritate în general pentru prăjituri.

Vinul e mai lesne acasă

Vinul roşu, costă dublu la magazin decât cumpărat direct de la producător. Vinul „de casă” costă 5 lei litru, în timp ce cel îmbuteliat nu-l poţi procura decât de pe la 10 lei pentru 750 de ml. Iar ţuica pentru fiert nu se găseşte sub 20 de lei clondirul de un litru.

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/