Muzeele din tot judeţul şi-au deschis porţile sâmbătă noaptea. Expoziţii inedite, parade, lupte şi dansuri medievale, ateliere inedite au fost doar câteva dintre surprizele de care au avut parte hunedorenii. ZHD vă prezintă cum s-au distrat hunedorenii noaptea trecută în atmosfera de Ev Mediu organizată de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva
[wzslider autoplay=”true” interval=”2000″]
Sute de vizitatori au început să sosească încă de la debutul festivităţilor, în jur de ora 16, copiii fiind cei mai curioşi dintre participanţi. Deschiderea, marcată de o paradă medievală şi un dans renascentist a fost patronată de castelana de la Magna Curia, domniţa Liliana.
Magna Curia, readus la viaţă
“Noaptea Muzeelor” este pentru orice instituţie muzeală, cel mai important eveniment al anului. Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane a ales pentru acest an o temă medievală. Cu sprijinul Asociaţiei “Castelul din Carpaţi” şi al Consiliului Judeţean Hunedoara am încercat să dăm viaţă Castelului Magna Curia. Încercăm ca această noapte să fie una interactivă, iar pe lângă vizitarea expoziţiilor organizate în muzeu, să îi implicăm pe toţi cei prezenţi în cadrul atelierelor de creaţie, a jocurilor şi concursurilor. De asemenea, vor avea loc spectacole şi multe alte surprize pentru cei care au ales să ne calce pragul cu ocazia acestui eveniment. În această zi şi noapte, în toate muzeele din judeţ, de la Baia de Criş la Orăştie, intrarea este liberă” a declarat Liliana Ţolaş, managerul instituţiei.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Z8aPLbMWOQM]
O nouă specie de dinozaur
Cel mai nou şi impresionant obiect expus în muzeu, prezentat publicului doar cu această ocazie, este un os de dinozaur, descoperit în Ţara Haţegului de un geolog bucureştean. “Osul a fost descoperit în vara anului 2011, de Mihai Dumbravă, este un omoplat şi aparţine unei noi specii de dinozaur, de data aceasta a unui dinozaur de dimensiuni mult mai mari, aproximativ 20 de metri şi greutatea în jur de 20 de tone. Numele speciei nou descoperită va fi publicată într-o revistă de specialitate de cei care l-au descoperit şi probabil luna viitoare, vom putea spune dezvălui şi noi această informaţie”, spune Marcela Balaş, cercetător ştiinţific la MCDR. Piesa va intra în tezaur, fiind considerată piesă de patrimoniu cultural naţional şi având nevoie de anumite condiţii de a se păstra. În locul acesteia vor fi expuse replici, “Noaptea Muzeelor” fiind singura ocazie a hunedoreanilor vedea “pe viu” un omoplat de dinozaur, cel mai mare descoperit până acum în Cretaciul European şi care a trăit pe aceste meleaguri.
Pregătite de vizitare
Vizitatorii au mai avut la dispoziţie o expoziţie de minerale, o expoziţie cu obiecte descoperite în capitala Regatului Dac, dar şi o expoziţie cu animale, păsări şi fluturi din judeţul Hunedoara, precum şi o expoziţie de pictură. Sute de deveni au vizitat expoziţiile imediat după debutul festivităţilor, fiind îndrumaţi de personalul muzeului, toţi îmbrăcaţi în straie medievale.
Jocuri şi concursuri
Jocurile interactive şi atelierele au fost puncte de atracţie pentru public, în paralel cu luptele medievale duse de cavaleri şi dansurile din aceeaşi perioadă, din curtea castelului. “Am organizat mai multe metode de interacţiune cu cei prezenţi, şi mai ales cu copiii, cum ar fi concursul de alergat în sac, concursul de tir cu arcul, concurs de alergat cu lingura în gură şi usturoiul în lingură, chiar şifotbal medieval, dar cu o minge făcută din cârpe, nu cu căpăţânile duşmanilor, cum se juca în urmă cu câteva sute de ani. Toţi câştigătorii concursurilor au fost premiaţi”, spune Cristian Stan, preşedintele Asociaţiei “Castelul din Carpaţi”.
Ateliere de creaţie
De asemenea, la dispoziţia participanţilor au fost puse la dispoziţie ateliere meşteşugăreşti de creaţie, cum ar fi atelierul de sculptură în lemn, atelierul de pictură, atelierul de manufacturare bijuterii din cupru, dar şi atelierul de dans medieval, în cadrul cărora voluntarii din Asociaţia “Castelul din Carpaţi”, au învăţat publicul şi doritorii să înveţe câţiva paşi de dans din vremuri demult apuse. Cei înfometaţi după atâtea activităţi sportive au avut ocazia să guste din bunătăţile preparate la ceaun, în cadrul atelierului de bucătarie.
Seara, pentru participanţi au avut loc concerte, numere de iluzionism dar şi un spectacol pirotehnic. Noaptea Muzeelor s-a încheiat la Castelul Magna Curia la ora şase dimineaţa.