12 C
Deva
sâmbătă, septembrie 14, 2024

Proiectele studenţeşti sunt la un click distanţă

În orice domeniu, pe orice profil academic, afacerea cu lucrări, proiecte şi dizertaţii “la comandă” duduie în mediul virtual, dovadă că nu sunt puţini cei ce îşi cumpără “învăţătura”

studentiDescurcăreţ din fire, românul a mai inventat o găselniţă. Vrei să treci uşor prin facultă? Bagă bani! Studenţii leneşi, grei de cap sau pur şi simplu neinteresaţi de cursuri pot să treacă examenele de an, să-şi ia testele sau licenţa chiar dacă n-au deschis o carte de cam multă vreme sau au uitat ultima dată când au participat la cursuri. Orice lucrare ar avea de executat, în orice domeniu, de la arte la medicină sau de la filozofie la fizică cuantică, există „specialişti” care ţi-o servesc „la cheie”, contra cost.

Termen de livrare: trei-cinci zile

Există sute de anunţuri postate pe Internet sau site-uri specializate, care “servesc” lucrări la comandă, originale, începând de la câteva sute de lei. Moda lucrărilor reeditate a cam apus, deoarece acestea sunt uşor de detectat de motoarele de căutare sau de soft-urile antiplagiat. La mare preţ sunt acum lucrările originale, din orice domeniu. Studentul poate chiar să impună bibliografia dorită, iar specialistul în domeniul dorit, se apucă de treabă. Drept urmare, în câteva zile, studentul sau masterandul se află în posesia unei lucrări nou nouţe, gata de susţinut în faţa profesorilor. În funcţie complexitatea lucrării comandate, preţurile încep de la 600-700 de lei, dar pot ajunge şi la 1.200 de lei. Sau echivalentul în euro sau dolari.

Nu e garantat totuşi 100%

facultate a la carteÎnsă, profesorii nu sunt atât de naivi, pe cât cred studenţii. Pe lângă softurile antiplagiat, uneori coordonatorii de proiect îşi dau seama pe parcurs că ceva nu este în regulă. „În primul rând, profesorul coordonator are rolul de a lucra îndeaproape cu studentul atât de la licenţă, cât şi de la master. Eu cred că este destul de simplu să îţi dai seama dacă lucrarea este făcută de studentul respectiv deoarece primeşte indicaţii, bibliografie pe care trebuie să o consulte şi automat întâlnirile sunt destul de dese, câteodată chiar şi două pe săptămână”, spune conf. dr. inginer Ana Socalici, prodecan al Facultăţii de Inginerie din Hunedoara.

Mai trebuie să şi „joci” convingător

Alteori, chiar studenţii sunt cei care se dau singuri de gol, de vină fiind dezinteresul total pe care îl au faţă de tot ceea ce ţine de facultate. „Am auzit de un caz care a avut loc chiar la noi. În timpul licenţei, unul dintre profesori s-a prins că lucrarea nu este a studentului, deoarece acesta nu putea să lege două vorbe despre subiectul tratat. Nici măcar nu citise lucrarea cumpărată înainte de examen. Nu i s-a dat licenţa, bineînţeles”, povesteşte Andrei, student la Facultatea de Inginerie din Hunedoara. Tânărul, care în acest an îşi dă licenţa spune că la secţia de Informatică este o concurenţă foarte mare, iar fiecare îşi vede serios de treaba lui. „Am auzit de astfel de practici, dar nu mă interesează. Eu am mers la facultate să învăţ, nu să îmi cumpăr o diplomă”, spune şi Marius student la aceeaşi facultate.

Prin urmare, pentru studenţii prea ocupaţi cu chefurile ca să mai participe şi la cursuri sau care au uitat între timp pentru ce s-au înscris la facultate, există varianta Comadă pe Internet. Atenţie însă! Are contraindicaţii serioase !

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/