17.3 C
Deva
miercuri, aprilie 30, 2025

Simopozion internaţional la MCDR

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva a găzduit, ieri dimineaţă, deschiderea unei sesiuni de comunicări ştiinţifice, la care au participat specialişti din mai multe ţări.

muzeu

 

La MCDR Deva a avut loc ieri deschiderea unei comunicări de sesiuni ştiinţifice cu participare internaţională. La manifestare, care a avut loc în sala mare a Palatului Magna Curia de la poalele Cetăţii au participat zeci de muzeografi din mai multe ţări europene.

Pentru specialişti

Simpozionul, intitulat “Reprezentări, texte şi simboluri”, a avut ca temă “Religia şi magia”, fiind prezentate mai multe referate. “Aşa cum ştiţi, orice instituţie de cultură care funcţionează are două elemente de bază. Cea expoziţională se adresează publicului larg şi pentru care avem ce arăta, fiind deschisă cea cu obiecte de tezaur. Mai este şi această component a cercetărilor ştiinţifice şi mai ales a discutării rezultatelor obţinute în urma descoperirilor arheologice”, a declarat Liliana Ţolaş, director al MCDR Deva. Specialiştii prezenţi la Deva, muzeografi şi profesori universitari, au făcut prezentări power-point, susţinute în limba engleză, despre obiectele pe care le-au descoperit şi pe care le studiază. “Este un simpozion internaţional. Avem invitaţi din Germania, Austria, Ungaria şi Republica Moldova. Vor fi prezentate peste 20 de lucrări. Ulterior desfăşurării acestui seminar, lucrările prezentate vor fi cuprinse într-un volum”, a afirmat Cătălin Rişcuţa, muzeograf la MCDR Deva. Tot cu această ocazie a fost lansat şi volumul „Archaeological Small Finds. Proceedings of the Symposium: Costume as an Identity Expression”, editat de un colectiv de specialişti de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, dr. Iosif Vasile Ferencz, dr. Nicolae Cătălin Rişcuţa, dr. Oana Tutilă Bărbat. Invitaţii străini prezenţi la Deva, pe lângă activitatea ştiinţifică, au apreciat şi oraşul de la poalele Cetăţii. „Este prima oară când sunt aici şi îmi place. Am petrecut o seară frumoasă în Deva. Aveţi locuri deosebite, oameni plăcuţi şi privelişti superbe. Mi-ar plăcea, în mod sincer, să locuiesc aici”, a spus Tunde Horvath, cercetător la Academia de Ştiinţe a Ungariei. Simpozionul de la Deva este la cea de-a doua ediţie, fiind reorganizat după o pauză destul de lungă, precedenta manifestare similară desfăşurându-se în 2006, lucrările simpozionului ştiinţific urmând a se încheia vineri.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/