Fenomenul astronomic, vizibil şi pe teritoriul României, va avea loc pe data de 20 martie
O eclipsă parţială de Soare, ce va fi viziblă şi din România va avea loc pe data de 20 martie, când Luna va acoperi 53 la sută din discul Soarelui. Fenomenul astronomic este singurul de acest fel din acest an, dar şi din următorii cinci, următoarea eclipsă de Soare, vizibilă din România, fiind pe data 21 iunie 2020.
Soarele acoperit pe jumătate
Hunedorenii sunt norocoşi, deoarece cel mai bine eclipsa va putea fi observată în partea de nord-vest a ţării, iar cel mai slab în sud estul extrem, deşi acoperirea va fi de câteva aprocente diferenţă. Eclipsa va începe la 10.48 şi se va termina la 13.04, iar momentul de maximă intensitate va fi înregistrat la ora 11.56, când lumina din jurul Soarelui va fi diferită de restul zilelor, deoarece va fi acoperit mai bine de jumătate din discul acestuia.
Doar cu ochelari de protecţie
La fel ca şi în anul 1999, când a fost înregistrată ultima eclipsă totală de Soare, vizibilă şi din România, medicii atrag atenţia celor care doresc să urmărească fenomenul să nu o facă fără ochelari de protecţie. “După cum se ştie, niciodată nu trebuie să te uiţi în Soare, deoarece fluxul luminos este foarte puternic şi poate avea efecte adverse asupra retinei. Cei care au mai păstrat ochelarii de la ultima eclipsă îi pot folosi pe aceia, dar la fel de bine protejează şi geamul care se foloseşte la masca de sudură”, spune dr. Cecilia Birău, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.
Se poate produce leziunea retinei
După cum atenţionează şi oftalmologii, ochelarii de soare, oricât de închişi ar fi nu asigură o protecţie eficientă şi nici sticla afumată cum se folosea odinioară, deoarece ar putea exista porţiuni neacoperite cum trebuie. “Efectele expunerii ochilor la un flux luminos extrem de puternic poate începe cu lăcrimarea excesivă, durere la nivelul ochilor, dar chiar şi o perioadă de timp în care cu ochiul vătămat nu se mai poate vedea o perioadă de timp. De asemnenea pot fi distruse celulele de la nivelul retinei, ce poate duce la defecte de vedere”, mai adaugă purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.