23.8 C
Deva
marți, aprilie 16, 2024

Marea „CEHuială”: o mie de teorii, un ban nu fac! Mix murdar angajări-disponibilizări la Complexul Energetic Hunedoara

Căsătoria cu forța între mineritul din Valea Jiului și termocentralele Mintia și Paroșeni a creat un monstru în agonie, ciuruit de politică și interese

Orice urmă de optimism, în legătură cu soarta Complexului Energetic Hunedoara (CEH), pare să se fi dus pe apa sâmbetei. Strategiile pe colțul mesei și discursurile politicianiste nu fac față nicicum unui management care, până acum, s-a bazat pe ordine de partid și de stat, dar și pe prietenii păguboase. Drama este în zona angajaților, cei care văd cum fiecare zi le aduce încă un motiv de îngrijorare. Lor li se pregătesc desanturi pe plaja cu șomeri, în timp ce sute de pensionabili țin de post, poate prind și ceva compensații la ieșire voluntară.

Termocentrala-Mintia-1647

Ce să mai întoarcem istoria pe toate fețele, rezultatul anilor de părăduit mineritul și energia în județul Hunedoara este simplu: Complexul Energetic Hunedoara este în cea mai cumplită criză de până acum, mandatul fostului manager Aurel Niculescu – în care unii își puseseră încrederea – a adus găuri și mai mari, peste datoriile deja uriașe, dar și instabilitate – e drept, cu contribuția guvernanților și a politicienilor -, nu există nicio strategie concretă de redresare, angajații sunt sub o presiune fără precedent, iar mare parte dintre politicienii hunedoreni fac mai degrabă puls electoral pe o mare nenorocire.

 

Afară, cu beneficii

A venit un nou manager, Constantin Jujan, dar el se află în poziția de a propune ceva concret, care să funcționeze. Din câte am aflat, se pare că onor guvernul Ponta nu ar fi acceptat ca noul manager CEH să își facă singur echipa de conducere – dacă tot i se pune în spinare asemenea responsabilitate. O posibilă dovadă este și menținerea lui Aurel Niculescu – plecat cam cu coada între picioare din funcția de director general – la un „psd-pas” distanță, tot la vârful CEH, în poziția a doua.

ANDREI-GEREA-8Ministrul energiei, Andrei Gerea, în tandem cu Constantin Jujan, dă singura informație relativ concretă din ultima vreme: nu pot fi evitate concedierile colective de personal, doar că ele nu vizează partea de minerit. „Din planul prezentat deja de domnul director reiese necesitatea de a se face anumite concedieri. Este un lucru pe care nu ni-l dorim dar, din păcate este necesar. Acest lucru se va face cu respectarea tuturor beneficiilor pe care ar trebui să le primească cei vizaţi”, declara ministrul Energiei.

 

Angajări de lux, peste disponibilizări plebee

Cu ideea concedierilor colective par să fie de acord și sindicaliștii de laSindicatul „Muntele”, cel care a semnat Contractul Colectiv de Muncă. Ei spun, însă, nuanțând, că „analiza în ceea ce priveşte concedierile colective trebuie să fie una obiectivă şi extrem de serioasă” (precizăm că declarațiile sindicale ce urmează sunt extrase din dialogul între colegul nostru Mircea Mihuleț și liderii Petre Nica și Cristian Iștoc, din emisiunea „Punctul de vedere”, n.r.). Teoretic, sună frumos și bine. Mai ales că sindicaliștii spun că concedierile se vor face exclusiv din zona auxiliară, respectiv TESA, nu din zona productivă.

„Trebuie văzut ce are de făcut fiecare sucursală. În zona energetică, de exemplu, la Mintia, se va funcţiona cu cel mult trei grupuri energetice, maximum patru. Dar, din câte cunosc eu, nu personalul muncitor este excedentar acolo, ci personalul auxiliar, care este şi umflat, în ultimul an, cu angajări despre care noi am aflat abia acum o lună, nominal. S-au făcut peste 60 de angajări. Am cerut lista aceasta de mai bine de jumătate de an.

Nica-PetreŞi în zona minieră există un număr de salariaţi, tot din zona personalului TESA, care urmează să părăsească sistemul. Nu se pleacă din zona productivă nici din minerit, nici din energie. Vor pleca din personalul auxiliar care, de cele mai multe ori, se pare că a fost şi ajutat să se „dezvolte” pe cereri de angajare semnate pe biroul directorului general, fără concurs, fără nimic din ceea ce prevede legea”, a explicat Petre Nica, președintele Sindicatului „Muntele”.

Finalul acestei declarații necesită un scurt apendice.

Sursele noastre de presă, de multă vreme, ne-au avertizat că la CEH se disponibilizează oamenii pe poarta din față, dar se angajează alții, pe poarta din spate – cea care dă direct în birourile conducerii. Aceleași surse ne-au transmis că una din condițiile de a fi printre fericiții noi angajați ai unei societăți care dă oameni afară este intrarea pe filiera partid-interese. Se spune că ar fi și ceva nepoți de politicieni care nu prea știu de ce lucrează unde lucrează, foști edili din linia a doua care nu și-au mai găsit rostul după ce au pierdut funcții dar au fost salvați de partid, și tot așa. Lucrurile acestea se știu, unele sunt deja „legende urbane” (cu doză consistentă de adevăr, n.r.), dar totul rămâne cum s-a stabilit.

 

Sute de pensionabili ar putea prinde… disponibilizarea

Așadar, rotund, se fac angajări peste disponibilizări, în deplin dispreț față de oamenii care muncesc cinstit în CEH.

O altă măsură a lucrurilor este aceea că se prognozează disponibilizări, cu un efort important al statului, dar nu este lămurită situația cu cei care ar trebui să stea tihnit la pensie. Prin bunăvoința conducerii CEH, am obținut datele oficiale privind situația angajaților CEH pensionabili, respectiv cei care ar putea ieși natural din sistem (a se vedea facsimilul, n.r.).

Raspuns Ziarul Hunedoreanului 27 febrAstfel, situația la 1 martie 2015 era următoarea: 457 salariați – pensionare la limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare -, din care 447 salariați din activitatea minieră și 10 salariați din activitatea energetică, 5 salariați – pensionare anticipată din activitatea energetică – și 21 salariați – pensionare anticipată parțial din activitatea energetică.

Președintele Sindicatului „Muntele” spune, însă, că „în situaţia de a îndeplini condiţiile de pensionare (pensionare anticipată cu stagiu minim de cotizare, n.r.) se vor găsi, până la sfârşitul anului 2015, 800 de salariaţi din CEH”. Un calcul simplu arată că o parte importantă din problema reducerilor de personal ar putea fi rezolvată din acest segment de angajați, numai că nu am auzit nicio voce oficială punând pe tapet acest „mic detaliu”. Dar, poate, lucrurile se vor lămuri cât de curând, așa, să nu mai existe interpretări ale strategiei de redresare prin disponibilizare. Asta dacă nu cumva o variantă „de băieți deștepți” este aceea ca unii pensionabili -mai ales dintre cei cu venituri consistente – să fie păstrați până ies pe altă formulă, cea a compensațiilor de disponibilizare colectivă!

 

Un „mandat” pentru gogoșerie politică

De parcă nu ar fi suficientă această situație dramatică, între toate sforăriile din CEH, care au adus numai necazuri și datorii, punând la pământ o structură ce ar trebui să duduie, în interes național și local, există și campioane absolute. Amintim numai una.

Cea mai umflată gogoașă politică a anului 2014, tunată și răsunată până la epuizare de Ponta, guvernul său și pesediștii băștinași de Hunedoara, a fost „nemaipomenitul” contract cu chinezii, contract care ar fi adus retehnologizare (reabilitarea Grupului IV şi două instalaţii de desulfurare la Grupurile III şi IV, absolut necesare, de altfel, n.r.) la Termocentrala Mintia, un contract cu încărcătură uriașă: 291 de milioane de dolari – 271 de milioane de dolari veneau din împrumutul chinezesc, iar CEH spunea că are în depozite echipamente de 20 milioane de dolari. În 1 septembrie 2014, premierul Victor Ponta își freca fericit mânuțele la semnarea contractului. Conducerea CEH, cu Aurel Niculescu în frunte, era și ea în extaz, alături de întregul PSD.

Ehei, dar nu putem uita cum în vara anului trecut, prin luna august, puțin după data de 23, deputatul hunedorean Laurențiu Nistor, liderul organizației județene a partidului condus de Victor Ponta, își „mandata” om – Costel Postolache, vicepreşedintele PSD Petroşani – să transmită electoratului din Valea Jiului că minunea de contract cu chinezii pentru retehnologizarea Termocentralei Mintia nu numai că e marea revelație a sezonului, ba chiar că uimitorii chinezi se vor vârî, cu bani cu tot, și în minele din Valea Jiului.

Cităm: „Domnul preşedinte Laurenţiu Nistor, după ce l-am informat că voi participa la o emisiune care are ca temă Complexul Energetic Hunedoara şi mineritul, m-a mandatat să spun că până în data de 10 septembrie a.c. (2014, n.r.), contractul privind retehnologizarea Termocentralei Mintia va fi semnat cu chinezii, iar informaţiile pe care le are arată că urmează să fie retehnologizate şi minele. O altă informaţie transmisă de domnul deputat Nistor este că angajaţii CEH nu vor avea programul de lucru diminuat şi se fac demersuri la Bucureşti pentru redresarea CEH-ului”.

aurel niculescu cu laurentiu nistor

Și nimeni nu l-a vrut…

Dar nu fu să fie. Iar fostul director general Aurel Niculescu pare să-și fi pus optimismul managerial și politic la dos, pentru zile mai bune.

Așadar, iată că, zilele trecute, visul pesedist cu posmagii muiați chinezește a fost tocat definitiv tot de guvernul „minune” Victor Ponta.

„Contractul (cu chinezii, n.r.) nu a fost prelungit din mai multe motive. În primul rând, el nu a întrunit avizele CA, acordul AGA, nici măcar nu a avut avizul compartimentului juridic al companiei. De asemenea, posibilitatea de a fi depusă drept garanţie o mină iarăşi nu a primit acceptul nimănui. Totodată, atât Ministerul de Finanţe, cât şi achiziţiile publice au avut un punct negativ de vedere, ba mai mult complexul a fost amendat pentru acest contract. Deci, acest contract, aşa cum era el, nu putea fi prelungit, având dacă vreţi şi o altă motivaţie: era vorba de o tehnologie deja învechită la care trebuia să mai aducem şi alte investiţii pentru a veni în pas cu vremea. Şi atunci care este scopul unui astfel de efort? Să mai băgăm şi alţi bani? Nu! Atunci am convenit că nu vom mai prelungi acest contract, mai ales că nu s-a fructificat nimic şi n-am văzut, să spunem aşa, o dorinţă foarte mare din partea partenerilor pentru a-l dezvolta”, a declarat actualul ministru al Energiei, Andrei Gerea.

Încă o gogoașă politică marca Victor Ponta, încă un motiv de îngrijorare pentru Termocentrala Mintia, respectiv Complexul Energetic Hunedoara. Dar, după cum se vede, cui îi pasă?

 

Nota bene

Despre drumul sinuos al fierului vechi de la Termocentrala Mintia, despre vagoane cu maldăre de brazde de iarbă pe post de cărbune, despre cine sunt cei mai „isteți” dintre mineri și energeticieni și despre pistonul politic care e pe cale să zdrobească CEH vom vorbi, cât de curând.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/