31.5 C
Deva
joi, iunie 20, 2024

În timp ce mineritul se prăbuşeşte, Gheorghe Ile acuză sindicatele că alertează lumea din interes

Criticaţi că nu au participat la mitingul de susţine a minreitului şi a economiei hunedorente în general, acţiune organizată de Sindicatul Muntele unii primari din Valea Jiului spun că, de fapt, dracul nu e chiar atât de negru. Chiar dacă mineritul este aproape în colaps, ar exista totuşi speranţe de redresare.

 

mina_uricani_39256800Unul dintre primarii care îşi leagă puternic numele de mineritul Văii Jiului, provenind din acest domeniu de activitate înainte de a fi edil – şef, este Gheorghe Ile, primarul din Vulcan. Acesta spune că îngrijorareea minerilor în ceea ce priveşte păstrarea locurilor de muncă este de înţeles, însă crede că în cele din urmă vor fi găsite cele mai bune soluţii pentru viitorul industriei extractive. “Este de înțeles îngrijorarea minerilor pentru locurile lor de muncă, în contextul unor semne mari de întrebare legate de felul în care este administrat CEH-ul. Între aceste semne de întrebare și afirmația că își pot pierde obiectul muncii este însă o cale destul de lungă, în condițiile în care negocierile conducerii CEH cu Guvernul României urmăresc în aceste zile să găsească soluțiile cele mai bune pentru continuarea activității de exploatare a huilei în Valea Jiului”, a spus Ile. Mai mult, edilul acuză organozatorii mitingului că au vrut să influenţeze opinia publică şi să lase impresia că discuţiile de la Bucureşti privind situaţia Complexului Energetic Hunedoara ar fi avut loc la presiunea sindicatelor,a sta deşi erau stabilite cu două săptămâni înainte. Iar din acest motiv, Ile spune că a refuzat să intre în jocul politic al sindicaliştilor. “Cunoscând acest aspect am refuzat să particip la acest miting, care de altfel a încercat să inducă în opinia publică un motiv de îngrijorare mai mare decât este situația reală a CEH-ului. Este limpede că trebuie aplicate de urgență toate măsurile de eficientizare a CEH. Aceasta este o prioritate și am convingerea că toți cei ce își asumă în aceste zile soarta CEH-ului, a mineritului din Valea Jiului, printre care mă număr și eu, vor căuta toate soluțiile care să susțină viața minerilor și a familiilor acestora; am certitudinea că vor face în așa fel încât să ofere garanțiile de care Valea Jiului are nevoie pentru continuarea activității miniere”,a  explicat primarul municipiului Vulcan.

Gheorghe Ile este convins, totodată, că Valea Jiului poate exista doar atâta timp cât există mineritul ca principală sursă economică.

La un pas de insolvenţă

Complexul Eneregtic Hunedoara este la un pas de insolvenţă din cauza datoriilor acumulate şi a pierderilor din exploatare şi asta după doar doi ani de la înfiinţare şi după numai un an de la înglobarea unităţilor extractive declarate viabile. Complexul Energetic Hunedoara a fost gândit ca un tot – unitar:  huila extrasă din Valea Jiului este arsă în cuptoarele Termocentralelor Mintia şi Paroşeni, iar produsul finit ajunge în sistemul energetic naţional. Din păcate, însă, sistemul este aproape în colaps. Pierderile CEH au crescut de 6,1 ori în primul semestru faţă de perioada similară a anului trecut şi au ajuns la 167,47 milioane de lei (37,5 milioane de euro), arată datele prezentate de companie. De asemenea, afacerile companiei au scăzut cu 10% în intervalul analizat, la 346,47 milioane de lei de la 387,7 milioane de lei, c’t erau anul trecut. În schimb, cheltuielile cu personalul au crescut de 3,7 ori, de la 40,23 milioane de lei la 149 milioane de lei, rezultat ce putea fi anticipat din moment ce numărul angajaților s-a mărit de 3,5 ori, de la 1.918 angajați în prima jumătate a lui 2013 la 6.738 de angajați în prezent. Sunt cifre reci, care însă, exprimă realitatea dură, iar zona neagră rămâne şi acum industria extractivă, aducătoare de mari pierderi din exploatare. În minerit se lucrează ca acum 50 de ani, ceea ce face ca exploatarea cărbunelui să fie total neprofitabilă.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/