- În Hunedoara, numeroase castele și cripte nobiliare au fost distruse în secolul XX. Grofii erau considerați bogați, iar legendele despre comori îngropate i-au împins pe localnici să profaneze mormintele. Regimul comunist a amplificat distrugerile, alimentând ura de clasă și resentimentele etnice. După 1990, abandonul și goana după comori au agravat starea acestor locuri încărcate de istorie.
La 10–20 de minute de Hunedoara, satele din comuna Peștișu Mic atrag turiști prin peșterile preistorice, însă puțini cunosc istoria familiei nobiliare Makray, atestată încă din vremea lui Ioan de Hunedoara. Moșiile lor au fost devastate, iar cripta familială, vandalizată de-a lungul secolului XX.
„A fost un conac boieresc în centrul satului Peștișu Mic, al acestor grofi, dar s-a năruit cu timpul… Sicriele au fost sparte, pentru că oamenii credeau că boierii au fost înmormântați cu comori… apoi pădurea a crescut și a ascuns locul”, povestește un localnic.
Astăzi, cripta abandonată oferă o imagine tristă: ruine, pietre funerare sfărâmate și oase împrăștiate.
Unii cercetători susțin că în cripta familiei Makray a fost mutat, de la Orăștie, și trupul Zsofiei Torma (1832–1899), prima femeie arheolog din istoria României, care a descoperit rămășițe valoroase ale civilizației Turdaș și a cercetat peșterile din valea Nandrului, locuite în epoca de piatră.
Cripta abandonată înfățișează astăzi o imagine sumbră. Încăperea este distrusă, iar printre dărâmături și pietre funerare sparte, oasele scoase din sicriele vandalizate sunt împrăștiate la vedere.