4.6 C
Deva
miercuri, martie 19, 2025

Cultură. Despre proiecte şi perspective hunedorene. Deva are viitor prin cultură

Prezenţa directorului general al Teatrului Naţional „Radu Stanca”, din Sibiu, Constantin Chiriac, duminică, la Deva, a fost ca o gură de aer proaspăt, experienţa culturală împărtăşită de acesta fiind de bun augur pentru proiectele de viitor din reşedinţa judeţului Hunedoara

cei trei gruian chiriac marginean

La întâlnire au mai participat Petru Mărginean, primarul Devei, şi Alexandru Gruian, managerul Centrului Cultural „Drăgan Muntean”. Ideea întâlnirii a fost şi de avanpremieră la o micro-stagiune teatrală pe care Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu o va susţine, la Deva, cu patru spectacole ce se anunţă de mare ţinută. Microstagiunea teatrului sibian are următorul program: în 4 martie, „Doamna de turtă dulce”, după Neil Simon, regia Şerban Puiu, în 22 aprilie, „Girafe”, Fabula urbană #1, după Pau Miro, regia Radu Afrim, în 5 mai, „Bizoni”, Fabula urbană #2, după Pau Miro, regia Radu Afrim şi în 7 iunie, „Mozart Steps”, un spectacol de teatru coregrafic de Gigi Căciuleanu.

„Deva are toate şansele”

Trecând la discuţiile pe proiecte culturale, discuţia a mers şi către şansa municipiului Deva de a promova un program de viitor de anvergură.

Legat de acest subiect, directorul teatrului sibian, Constantin Chiriac, ne-a declarat:

constantin chiriac director teatru sibiu„Deva are în mod cert șanse (sî devină un centru culturl autentic, n.r.). De-a lungul timpului, am jurizat orașe și de 20.000 de locuitori și de 50.000 de locuitori. Kosice a fost capitală culturală europeană din partea Slovaciei, bătând Bratislava, bătând Nitra care avea un mare festival, bătând și alte orașe. Un oraș care are vreo 50.000 de locuitori. A avut partener Marseille. Ei bine, ca și capitală culturală europeană, Kosice a fost mai important ca și Marseille, care s-a bătut pentru tot felul de interese politice, iar acum, ca și evaluare, toți profesioniștii spun că Marseille a fost un dezastru, iar Kosice a fost un câștig. Orice comunitate care are spiritualitate și care dorește să se dezvolte, din toate punctele în mecanism cultural, are șanse atâta timp cât se ia pe ea însăși în considerare. Când încearcă să-și crească copiii în spiritul educației adevărate, în spiritul culturii și găsind formule. Ar trebui să facem mult mai multe cu școala de teatru, cu școala de management cultural și să putem să poposim în școlile, în liceele din Deva, în așa fel încât miracolul să poată fi văzut. Copilul să poată spune, „tată, nu mai vreau gălăgia aia a politicienilor de pe toate canalele de televiziune, vreau să mă bucur de acea poveste. Sau vreau să am acel sentiment tonic al râsului”. Vom avea nevoie de râs pentru că, nota bene, credeți-mă, niciun politician din lume nu se teme de lacrimile unui popor. Se teme al dracului de râsul lui.”

„Nu facem concurenţă neloială”

La rândul lui, primarul Devei, Petru Mărginean, se arată optimist şi spune că municipalitatea va face tot posibilul pentru a sprijini dezvoltarea culturală a urbei.

„Chiar dacă nu avem în momentul acesta o certitudine, avem promisiunea tuturor celor care se implică, și aici mă refer la directorul Casei de Cultură, dar și a celor care vin în sprijinul nostru, directorul Teatrului de la Sibiu, de a face în așa fel încât aceste evenimente pe care le-am început modest, dar care sunt apreciate de publicul larg. Vrem să facem o legătură, și pe actul de cultură și pe actul sportiv, între Sibiu și Deva. Nu vom face o concurență neloială cu alte instituții culturale din Deva (respectiv Teatrul de Artă Deva, n.r.), dar încetul cu încetul trebuie schimbate mentalități, trebuie implicați tinerii în actul cultural. Sper eu că vom schimba în câțiva ani mentalitatea oamenilor și vom vedea mult mai mulți oameni la teatru”, a declarat Petru Mărginean.

„Încerc să forţez lucrurile”

Pentru Alexandru Gruian, managerul Centrului Cultural „Drăgan Muntean, lucrurile sunt deja pe făgaş normal, proiectele culturale fiind deja pe o agendă de manifestări ce creşte în fiecare an.

„Avem intenția de a crea un public și de a crea un oraș în care cultura să ocupe un spațiu privilegiat. Eu mă uit la ce se întâmplă cu industria. Eu cred că avem o șansă culturală având în vedere faptul că am putea colabora cu toate zonele dimprejur. Potențialul este extraordinar. Din păcate, în ultimii ani am asistat la o cădere a nivelului evenimentelor culturale. În ceea ce mă privește, eu de vreo doi ani încerc să forțez puțin lucrurile. Recunosc. Știu că am făcut și unele greșeli de estimare, dar strategia este bazată pe evenimente de calitate foarte înaltă, care să aibă un grad de predictibilitate. Adică, să existe un calendar al evenimentelor culturale în Deva, să se adrseze unui public avizat. Educația este al doilea element în acest joc. Adică, dacă am reuși niște parteneriate cu liceele, ne-ar asigura un public tânăr, singurul care poate asigura practic dinamismul în Deva”, ne-a spus Alexandru Gruian. (Volodia Macovei)

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/