A riscat mult în viaţă şi a avut doar de câştigat. S-a apucat de scris în urmă cu şapte ani, iar acum este unul dintre ce mai buni trei bloggeri din ţară. S-a mutat de la Iaşi la Deva, apoi la Hunedoara, iar afacerea pusă pe roate cu ani în urmă îi aduce un venit consistent
Cel mai premiat blogger român, locuieşte în Hunedoara. Este hunedorean prin adopţie, deoarece tânărul a locuit cea mai mare parte a vieţii în oraşul natal, Iaşi. Deşi a terminat Facultatea de Electronică, are limba română la degetul mic, iar talentul de povestitor îi reliefează întâmplările amuzante, de un farmec aparte. Unde mai pui că toate povestirile scrise de Sebastian Bârgău, pe blogul său sunt şi reale. Soţia lui, Denisa este şi ea bloggeriţă, amândoi soţii activând în blogosfera românească, de pe „la începuturi”, adică de prin 2006.
Blog, din întâmplare
„Prin 2006 mă plictiseam la jobul pe care îl aveam şi m-am gândit să am şi eu un loc al meu unde să pot să mă exprim, să pot să scriu. Mi-am făcut un domeniu şi m-am apucat de treabă. Pe vreme aia nu ştiam că se numeşte blog. Am aflat doar peste vreo câteva luni”, povesteşte Denisa.
Acum are în jur de 1.000 de vizitatori zilnic pe denisuca.ro. În schimb, pe Sebi, creaţia l-a „prins” în gara din Constanţa, după ce a pierdut un tren şi a trebuit să aştepte alte 12 ore pentru următorul.
„Primele articole le-am scris într-o agendă, pe care le-am transferat apoi pe în mediul virual pe visurât.ro. Aşa a început totul. Aveam câţiva vizitatori pe zi, după care pe 9 septembrie 2006, am scris al treilea episod din „Joc Murdar”, despre un vecin care mă aducea la exasperare şi căruia i-am zidit uşa de la intrarea în casă, ajutat de cîţiva amici. Din acel moment viaţa mea s-a schimbat. De la 10-12 vizitatori pe zi am ajuns la 35.000 – 40.000 de mii de vizitatori pe zi, şi asta timp de câteva săptămâni”. Deja era o grămadă de lume care ştiau de blogul lui şi îl citeau. 2007 i-a adus lui Sebi primul contract de publicitate şi mult râvnitul premiul I la cinci secţiuni (“Cel mai bun blog nou”, “Cel mai bun blog de divertisment”, “Cel mai bun blog personal”, “Cel mai bun post de blog”, “Cel mai bun blog”) la a doua ediţie a RoBlogFest. Iar ediţiile următoare ale competiţiei dedicate bloggerilor români, i-au reconfirmat talentul, fiind premiat în fiecare an. „După premiile luate în 2010 am retras visurât din competiţie, deoarece am considerat că nu mai am nimic de demonstrat nimănui. Am dat o şansă celor mai noi şi talentaţi bloggeri apăruţi”, povesteşte tânărul.
Lucrează pentru el însuşi
Ultimul loc de muncă a fost ca tehnoredactor şi apoi consultant de campanie publicitară pentru un candidat la primăria Iaşului, în anul 2008, când s-a gândit că ar fi mai profitabil să fie propriul său patron. Reteţa succesului pare simplă, dar nu este deloc aşa. În primul rând un blogger nu are concediu „sau are concediu tot timpul” cum spune Denisa. Trebuie să ai activitate în mediul virtual zilnic, cu cel puţin o postare. Ideal ar fi cam trei, patru pe zi. De asemenea calitatea articolelor trebuie să rămână aceeaşi. Trebuie să vii mereu cu poveşti interesante, să atragi cititori. Trebuie să fii activ pe bloggurile altor amici din comunitate, să postezi comentarii, să ştii să te promovezi, pentru a a trage un trafic cât mai mare pe pagina ta. Iar odată ce ai trafic mare, în joc intră firmele sau agenţiile de publicitate, pentru oferte.
„Subiecte am mereu, că sunt ghinionist”
”Nu este chiar aşa de greu să ajungi foarte citit. Eu pot să spun că am avut noroc cu un număr aşa de mare de cititori, de la început. Dar odată ce ajungi în top, este destul de greu să te menţii, să ai cititori. Trebuie să ai tot timpul poveşti interesante. Mie îmi place să scriu şi am mereu subiecte, pentru că sunt destul de ghinionist să zic aşa. Dacă e să se întâmple ceva, mie mi se întâmplă. Nu am o explicaţie pentru fenomenul ăsta, dar în acest fel, am mereu câte ceva de povestit şi altora”, explică visurât.
În urmă cu puţin timp, visurât s-a transformat în sebastianbârgău.ro, deoarece în primul rând, proprietarul blogului s-a „maturizat” şi în al doilea rând din cauza campaniilor publicitare. Asocierea unui produs vandabil cu visurât nu prea „dădea” bine.
Remuneraţie substanţială
Cam 5.000 de vizitatori în medie pe zi şi 25.000 de euro pe an, cu un venit de 2.000 de euro pe lună, este o medie a câştigurilor din ultimii ani, doar pentru Sebastian. Doar din bloggărit. Iar dintre cele peste 60.000 de bloguri din România, doar o mică parte sunt active, pentru că majoritatea celor care le-au creat au privit totul ca pe o facere, bună de câştigat. Iar apoi s-au plictisit.
„Este interesant că noi când am început povestea asta, am vrut să avem un loc unde să ne exprimăm, să scriem despre orice, fără frica de a fi cenzuraţi. Noi am început din pasiune, iar ofertele au venit ca bonus. Pentru că ne place ceea ce facem. Mulţi însă îşi fac blog cu speranţa că vor câştiga deodată foarte mulţi bani. Şi când văd că banii ăia nu vin aşa de uşor, renunţă”, spune Denisa.
Tur al locaţiilor turistice hunedorene
Anul acesta mai mulţi bloggeri din ţară vor participa la proiectul intitulat „Prin oraşul meu”, iniţiat de soţii Bârgău în judeţul Hunedoara şi care implică un tur prin cele mai reprezentetive locaţii istorice. În acest fel, tinerii au posibilitatea să descopere locaţii necunoscute, sau de care doar au auzit, în zonele pe care le vizitează. Comunitatea bloggerilor din Râmânia este destul de numeroasă, iar cei mai activi şi mai buni se întâlnesc periodic la diverse evenimente, dedicate special lor, sau la care participă ca invitaţi.
[box border=”full”] 11.000 de kilometri în 40 de zile, călare pe motoare
Sebastian Bârgău este pasionat de viteză şi de motoare, de altfel logo-ul său fiind şi pe site: „Gânduri logice la turaţie maximă”. Carnetul pentru categoria A l-a luat în 2010, ceea ce nu l-a împiedicat un an mai târziu să facă un tur al ţării cu motorul. „Cel mai important proiect pe care l-am avut în 2011 a fost “Redescoperă România pe două roţi“. Împreună cu un prieten am parcurs aproape 11.000 de kilometri prin România pe motociclete în 40 de zile, vizitând fiecare judeţ şi cunoscând mai multi bloggeri decât ştiam până atunci. A fost cel mai frumos proiect la care am participat şi care mi-a adus cele mai multe satisfacţii, printre care se numără şi premiul întâi la categoria “Social Media Initiative” la Webstock 2011”.[/box]
[box]
Ce este un blog
Potrivit wikipedia, în anul 2012, în România existau aproximativ 12.000 de bloguri active, iar industria blogosferei din România a atras, în 2011, peste 600.000 de euro. Un blog (cuvânt provenit de la expresia engleză web log= jurnal on-line) este o publicaţie web, care conţine articole periodice, actualizate zilnic ce au de obicei un caracter personal. Ca regulă, actualizarea blog-urilor constă în adăugiri de texte noi, asemenea unui jurnal, toate contribuţiile fiind afişate în ordine cronologică inversă (cele mai noi apar imediat, sus, la vedere). Acest gen de publicaţii web sunt în principiu accesibile publicului larg. Multe blog-uri permit vizitatorilor lor să răspundă prin comentarii, care sunt şi ele publice, creându-se astfel o comunitate de cititori centrată în jurul blog-ului, în timp ce alte blog-uri nu sunt interactive. [/box]