17.5 C
Deva
joi, mai 16, 2024

Cum arătau căile ferate miniere din Hunedoara și Brad, în urmă cu 25 de ani

Ian Silvester, un britanic pasionat de fotografie şi de trenurile tractate de locomotive cu abur, a păstrat în arhiva sa o serie de imagini rare, din vremea în care vechile garnituri încărcate cu materiale şi oameni circulau pe căile ferate industriale ale României.

În august 1995, fotograful a călătorit timp de două săptămâni în România şi a ajuns şi în judeţul Hunedoara, pentru a filma căile ferate miniere Brad – Crişcior şi Hunedoara – Govăjdia, la acea vreme în funcţiune.

„Am început călătoria din Londra, am ajuns în Frankfurt cu avionul, unde am rămas peste noapte, apoi am zburat spre Timişoara. Din Timişoara am pornit spre Brad, apoi la Turda şi Târgu Mureş şi înapoi în Timişoara. În prima săptămână a călătoriei am fotografiat căile ferate înguste şi ultimele locomotive cu abur. Am ajuns apoi în Deva, Sibiu şi Bucureşti, de unde ne-am întors în Londra, cu avionul, prin Frankfurt”, relatează Ian, care a publicat imaginile video, recent, pe pagina sa de Youtube. Englezul a strâns o mulţime de fotografii şi filmuleţe cu cîile ferate industriale din România anului 1995.

La peste 25 de ani de la călătoria lui Ian Silvester în căutarea ultimelor locomotive cu abur din România, calea ferată îngustă din Ţinutul Pădurenilor, ce lega Hunedoara de minele din împrejurimile Ghelariului a rămas doar o amintire, iar mocăniţele mai circulă pe calea ferată Brad – Cirşcior doar de sărbători şi în vacanţe, în scop turistic.


Calea ferată Brad – Crişcior în 2021.


Calea ferată Hunedoara – Govăjdia în 2021.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/