33.1 C
Deva
sâmbătă, iunie 22, 2024

Cum s-a transformat râul Strei după ultima mare investiție, hidrocentrala Bretea

Râul Strei a trecut în ultimii ani prin transformări spectaculoase, în special pe cursul inferior, pe sectorul dintre Haţeg şi Călan, unde au fost realizate trei hidrocentrale.

Cea mai recentă investiţie a avut loc la Bretea Română. A fost construită o hidrocentrală, împreună cu un canal de fugă de circa un kilometru. La vărsarea canalul în râul Strei, lăţimea întinderii de apă măsoară peste 100 de metri.

Centrala hidroelectrică Bretea a fost construită în apropiere de Haţeg, pe râul Strei, iar din această vară a obţinut licenţierea şi a intrat în producţie. Investiţia în valoare de peste 197 milioane lei a fost realizată de Hidroelectrica şi aduce în sistemul energetic naţional un plus de aproximativ 33 GWh/an. Electricitatea este produsă de două turbine Kaplan, având o putere instalată de 6,282 MW fiecare, informa, recent Ministerul Energiei.

„CHE Bretea este un demers 100 % românesc: proiectantul general este ISPH Bucureşti, lucrările la centrala hidroelectrică au fost realizate de Hidroconstrucţia SA Bucureşti prin Sucursala Râul Mare Haţeg, iar montajul echipamentelor furnizate UCM Reşiţa a fost asigurat de Energomontaj SA Bucureşti”, a comunicat Ministerul Energiei.

În ultimele decenii, pe râul Strei au fost înfiinţate trei hidrocentrale, la Subcetate (echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12,215 MW şi o energie de proiect de 26,28 GWh), Plopi (de tip derivaţie, echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12 MW şi o energie medie multianuală de 27,42 GWh) şi la Bretea Română.

Alte 4 hidrocentrale vor fi înfiinţate în zona localităţilor Strei, Călan, Băcia şi Simeria, pe ultimii 15 kilometri ai râului, potrivit planurilor Hidroelectrica.

„Amenajarea hidroenergetică a râului Strei constă în realizarea a trei baraje şi şapte hidrocentrale care asigură regularizarea debitului râului Strei pe o lungime de 32,5 km. Obiectivul de investiţii AHE Strei, din care face parte CHE Bretea, a fost gândit pentru valorificarea potenţialului hidroenergetic al cursului inferior al râului Strei, prin realizarea de hidrocentrale cu o putere instalată totală de 84.25 MW şi o producţie de energie electrică, de 164.52 Mwh”, informa Ministerul Energiei.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/