2 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

DERAPAJE. Consiliul Legislativ sugerează „mazilirea” presei

Centrul pentru Jurnalism Independent, împreună cu alte organisme de presă, semnalează pericolul scoaterii din viitoarea Constituţie a articolul care prevede că „nicio publicaţie nu poate fi suprimată”

cenzura

 

„Interdicţia constituţională privind suprimarea publicaţiilor este una dintre cele mai puternice garanţii la adresa libertăţii presei, libertate consfinţită prin articolul 30. Această interdicţie expresă a apărut prima oară în Constituţia din 1866. Ea a fost eliminată în 1938, în timpul dictaturii regale, iar textul a fost absent din toate Constituţiile comuniste. Interdicţia de a suprima publicaţii a fost reintrodusă în Constituţia din 1991. Proiectul de Constituţie aflat în pregătire conţine un amendament, introdus pe baza opiniei Consiliului Legislativ, care prevede eliminarea acestei interdicţii. Considerăm că nu există nicio raţiune care să justifice, în 2014, adoptarea unei abordări specifice regimurilor totalitare. Considerăm că legislaţia românească prevede suficiente măsuri reparatorii pentru cei care se simt lezaţi de activităţile mijloacelor de informare în masă, măsuri care pot fi aplicate gradual, în funcţie de gravitatea faptelor. Suspendarea sau suprimarea publicaţiilor sunt măsuri brutale, care echivalează cu cenzura – iar cenzura este expres interzisă prin articolul 30 (2). De asemenea, eliminarea acestui articol ar echivala cu pierderea unei garanţii constituţionale deja existente, lucru care contravine principiilor de drept şi actualei Constituţii. Potrivit articolului 152(2) (…) „Nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora”, se arată în comunicatul de presă transmis de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Organismele de presă solicită Comisiei pentru revizuirea Constituţiei să nu dea curs sugestiei Consiliului Legislativ şi să acţioneze pentru păstrarea şi consolidarea libertăţii de exprimare în România, prin oferirea unor solide protecţii constituţionale.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/