Dacă v-a trecut prin gând să fiţi cetăţeni europeni civilizaţi şi aţi decis să puneţi peturile în saci separaţi, veţi avea o surpriză neplăcută: gunoierul judeţenei de partid vă lasă deşeurile la poartă. E oficial, confirmat printr-o adresă semnată de directorul executiv ADI Deşeuri. Singura soluţie să scăpaţi de plastic rămâne aceea de a-l vârî printre deşeurile menajere
România s-a angajat să deţină un sistem funcţional de colectare selectivă a deşeurilor până la sfârşitul lunii martie 2019. Ţinta e departe de a fi atinsă în judeţul Hunedoara, unde nici măcar ridicarea gunoaielor la grămadă nu se face la timp. Cu adevărat şocant este faptul că ADI Deşeuri, instituţia care gestionează Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), pedepseşte cetăţenii care au iniţiativa de a colecta selectiv.
Aberaţia a ieşit la suprafaţă după o emisiune la UNU TV, moderată de Mircea Mihuleţ, unde invitat era Georgeta Barabaş – director al Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Hunedoara. În timpul emisiunii a sunat un devean de pe strada Aurel Vlaicu care era intrigat de faptul că operatorul de salubrizare Brai – Cata a refuzat să-i ridice sacii în care colectase, separat, doar peturi. Dacă ar fi pus deşeurile de plastic printre gunoaiele menajere, omul n-ar fi avut nicio problemă. Iniţiativa de a fi european civilizat i-a adus numai neplăceri.
Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită
Eduard Felciuc, director executiv ADI Deşeuri, informează că ridicarea deşeurilor reciclabile de la poartă nu face obiectul contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare semnat de gunoierul angajat de Consiliul Judeţean Hunedoara. Potrivit explicaţiilor date de directorul ADI Deşeuri, „operatorul de salubrizare nu este obligat prin contract să ridice din poartă în poartă sacii cu deşeuri reciclabile”. Din adresa semnată de Eduard Felciuc reiese că deşeurile reciclabile vor fi colectate (odată, cândva) în containere de peste o mie de litri „care POT fi amplasate pe platforme ori în alte locuri”. Până când vor fi amenajate respectivele locuri, cetăţenii au doar varianta de a arunca gunoaiele la grămadă. Altfel, rămân cu el în faţa porţii.