Tribunalul Alba a transmis motivarea soluției prin care Laura Sârbu (fostul secretar general al Primăriei Deva), soţul acesteia, Hadrian Sârbu (angajat în cadrul Biroului Investitori Relaţii Externe de la Primăria Deva) şi Adrian Bodrean, cumnatul Laurei Sârbu, angajat la Cadastru și administrator al unei societăţi comerciale au fost arestați preventiv pentru trafic de influență în formă continuată.
Cei trei au fost arestați preventiv pentru 30 de zile în 1 aprilie, la solicitarea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, iar ulterior, în 5 aprilie, Curtea de Apel Alba Iulia a menținut, prin sentință definitivă, decizia luată de Tribunalul Alba.
Laura Sârbu, secretar general al Primăriei municipiului Deva, a fost arestată preventiv pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.
„Fapta inculpatei Sârbu Laura, secretar general al Primăriei Deva, care în baza unei rezoluții infracționale unice și-a exercitat influența asupra funcționarilor din cadrul Primăriei Deva pe de o parte pentru a asigura atribuirea către societatea comercială… a contractului de lucrări nr. …. vizând obiectivul Adăpostul de urgență pe timp de noapte în schimbul primirii de la… , în trei tranșe, a sumei totale de 40.000 de lei, iar pe de altă parte pentru a-i asigura acestuia obținerea PUZ-ului și a autorizației de construire pentru obiectivul hală de producție pretinzând în acest scop suma de 7.000 de euro realizează elementele constitutive ale infracțiunii săvârșită în formă continuată de trafic de influență (două acte materiale)”, se arată în motivarea arestării.
Hadrian Sârbu este acuzat de comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.
„Fapta inculpatului Sârbu Hadrian care, acționând în baza unei rezoluții infracționale unice, o ajută pe Sârbu Laura, exercitând atât acte de complicitate materială cât și morală, …intervine și stabilește modul în care trebuie să se procedeze la primirea sumei de 40.000 de lei pentru contractul de lucrări de la Adăpostul de urgență pe timp de noapte, negociază activ suma de 7.000 de euro pentru a-l ajuta pe … să obțină PUZ și autorizația de construire, prin atitutudinea sa asigurând atât un sprijin material cât și moral pentru Sârbu Laura, realizează elementele constitutive ale infracțiunii săvârșită în formă continuată de complicitate la trafic de influență (două acte materiale)”, se arată în dosar.
Adrian Bodrean, cumnatul Laurei Sârbu, a fost acuzat de complicitate la trafic de influență.
„Fapta inculpatului B. care a exercitat acte de complicitate materială asigurând intrarea în posesia sumei de 40.000 de lei de către Sârbu Laura prin aceea că pe de o parte acceptă folosirea societății pe care o administrează, în fapt, la interpunerea în traseul remiterii banilor, apoi el este cel care, în concret, retrage în trei rânduri sumele de bani de la bancomat și, apoi, se deplasează la domiciliul soților Sârbu pentru a remite sumele ridicate, obținând în același timp și pentru sine un comision, realizează elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la trafic de influență”, se precizează motivarea soluției de arestare.
Magistrații au stabilit că faptele de corupție pentru care sunt cercetați cei trei angajați ai Primriei Deva prezintă o gravitate ridicată, iar legea prevede pedeapsa cu închisoarea de cinci ani sau mai mare.
Potrivit DNA, în perioada 2020 – 2021, Laura Sârbu, beneficiind şi de ajutorul soţului ei, Sârbu Hadrian, ar fi primit de la un om de afaceri suma de 40.000 lei şi ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri suma de 7.000 euro pentru a-şi trafica influenţa pe care a pretins că o are asupra funcţionarilor din cadrul Primăriei municipiului Deva.
„Concret, banii respectivi ar fi fost primiţi şi pretinşi pentru traficarea influenţei în scopul atribuirii către societatea omului de afaceri a unor contracte de lucrări în cadrul proiectelor derulate de Primăria municipiului Deva şi pentru a asigura obţinerea de către acesta a documentaţiei necesare construirii unei hale de producţie. Influenţa s-a dovedit a fi una reală, deoarece la data de 05 august 2020, omul de afaceri a încheiat cu primăria municipiului Deva un contract ce avea ca obiect efectuarea unor reparaţii curente la „Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte” (aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Deva). Ca urmare a înţelegerii iniţiale, omul de afaceri, prin intermediul societăţii administrate de cel de-al treilea inculpat, ar fi remis secretarului general al Primăriei municipiului Deva suma totală de 40.000 lei”, a transmis Direcţia Naţională Anticorupţie.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, a informat DNA. Potrivit procurorilor, punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie, au precizat reprezentanții Parchetului.
- Carantină zonală în Orăștie, din cauza ratei ridicate a îmbolnăvirilor cu Covid 19
- Rata îmbolnăvirilor cu Covid 19, tot mai ridicată în județul Hunedoara
- Medic pediatru mort în ATI după ce s-a infectat cu Covid 19
- Municipiul Hunedoara a pierdut peste 25.000 de salariați în ultimele trei decenii
- Termen prelungit de finalizare a lucrărilor de modernizare a DJ 687 Hunedoara – Călan
- (VIDEO) Ce s-a întâmplat cu rămășițele rachetei îngropate în pământ, în apropiere de Vadu Dobrii