Părinții lui Cosmin Mut, un tânăr ucis în împrejurări stranii în urmă cu aproape 13 ani, după un incendiu provocat în stil mafiot la benzinăria în care lucra, au rămas cu o rană deschisă în suflet, pentru că până în prezent autorii crimei nu au fost descoperit. Voicu Mut, tatăl victimei, a dezvăluit împrejurările stranii în care a demarat ancheta tragediei.
Soții Mut locuiesc în satul Țebea, într-o casă învecinată cimitirului în care, în martie 2004, a fost înmormântat Cosmin Mut, ucis în urma incendierii benzinăriei unde se angajase de curând. În fiecare zi, părinții tânărului mort la 23 de ani trec pe lângă locul de veci al acestuia neîmpăcați.
Cosmin Mut a fost prins într-o răfuială a lumii interlope. În dimineaţa de 2/3 martie 2004, în jurul orei 1:00, persoane necunoscute, care şi-au mascat feţele cu cagule, au aruncat sticle incendiare asupra benzinăriei din Baia de Criş, aflată pe marginea șoselei Deva – Oraea, locul unde tânărul lucra ca vânzător. Înainte de producerea incendiului, mascații, care potrivit unor mărturii au coborât dintr-o mașină de teren, au spart geamurile benzinăriei cu bâte și au aruncat sticlele incendiare. În incinta staţiei de carburanţi, în noaptea tragediei se aflau administratorul Traian Popovici (28 de ani), din localitatea Sânmartin, judeţul Bihor, şi Cosmin Mut. În momentul atacului, susțineau anchetatorii, cei doi dormeau în încăperea în care erau depozitate recipiente cu ulei auto. Victimele nu au putut ieşi pe uşa în flăcări, ci au încercat să se salveze trecând pe geam. Ambii au fost răniţi. „Am ajuns la scurt timp de la izbucnirea incendiului din benzinărie. Aflasem că fratele meu avea arsuri grave, iar o ambulanță îl transportase la spital. Am fost cuprins de groază când am văzut dezastrul provocat de flăcări și numeroasele mașini ale pompierilor veniți să stingă vâlvătaia”, își amintește Flaviu Mut, fratele lui Cosmin. Traian Popovici s-a ales cu arsuri pe 15 la sută din suprafaţa corpului, iar Cosmin Mut avea arsuri pe 45 la sută din suprafaţă corpului și arsuri ale căilor respiratorii. „Pe Cosmin l-au adus la spitalul din Deva, iar în zilele următoare ne-am rugat să îi fie salvată viața. A mai putut vorbi cu noi, însă foarte greu, apoi starea lui s-a înrăutățit. Medicii ni se plângeau că nu sunt medicamente și că ar fi avut mai multe șanse dacă era transportat la un alt spital. După 10 zile a decedat”, a relatat Voicu Mut (67 de ani), tatăl tânărului.
Victimele unei răfuieli ale mafiei petrolului
Între timp, în primele ore de la atacul mafiot au fost organizate filtre pe şoselele din zonă pentru depistarea autorilor, dar fără succes. Anchetatorii au constituit un cerc de suspecţi şi au urmărit pista unei reglări de conturi. Potrivit anchetatorilor, staţia de benzină atacată de incendiatori aparţinea societăţii comerciale Trans Oil Baia Impex SRL, firma fondată de trei oameni de afaceri, care au închiriat punctul de lucru din Baia de Criş unei societăţi comerciale cu sediul în Oradea. Ioan Boc, Daniel Verche şi Mircea Flore erau din Oradea şi se ocupau cu afaceri cu produse petroliere. Unul dintre ei, Daniel Verche, fusese agresat cu câteva zile înainte de atacul mafiot, fiind bătut pentru a accepta cedarea staţiei de benzină din Baia de Criş către oameni de afaceri din domeniul petrolului. Anchetatorii s-au ferit să vorbească oficial, despre motivațiile incidentului. O ipoteză a fost că atacul ar fi reprezentat un avertisment dat celor trei acţionari ai firmei, pentru a-i determina să cedeze staţia de benzină altei companii. Printre cei audiaţi în dosar s-a aflat și Iulian Ceia, considerat la acea vreme lider al unei grupări infracționale violente, implicată în traficul de comori dacice. A fost condamnat în primul dosar al traficului de comori dacice, iar în prezent este dat în urmărire internaţională. În cele din urmă, deveanul a fost scos din lista suspecţilor, însă legăturile pe care le-ar fi avut cu incidentul erau notate într-o anchetă care viza traficul de tezaure sustrase din siturile aheologice din Munţii Orăştiei.
Procurorii susțineau despre Iulian Ceia că „este administrator al unei societăţi din Deva şi asociat unic al S.C. Trans Oil Baia Impex SRL Baia de Criş, judeţul Hunedoara. A devenit asociat după incendierea în noaptea de 2/3 martie 2004 de către autori neidentificaţi, a staţiei de carburanţi soldată cu uciderea unei persoane, cauză aflată pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În perioada 2002 – 2003 a îndeplinit funcţia de referent la Camera Deputaţilor, precum şi pe aceea de angajat al VGB Bucureşti, împuternicit să pună în executare contractele din punct de vedere tehnic (recuperator)”, se arată într-un rechizitoriu al dosarului comorilor dacice.
Dosar nesoluționat de aproape 13 ani
La peste 12 ani de la tragedie, atacul mafiot din Baia de Criş a rămas în cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, alături de alte două dosare penale de omor, cu autor necunoscut. „Cel mai vechi dosar este din anul 2004, moartea victimei infracţiunii de omor a fost violentă şi s-a datorat stării toxico-septice consecutivă unor arsuri de gradul III, IV, pe 45 la sută din suprafaţa corporală, produse prin flacără, iar persoana vătămată de la tentativa de infracţiunea de omor a suferit arsuri pe corp, produse prin flacără”, a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Părinții lui Cosmin au rămas cu o rană în suflet și nu pot accepta faptul că ucigașii fiului lor au scăpat astfel. „La scurt timp după moartea fiului meu, Cosmin, la noi s-au prezentat câteva persoane cu mașină neagră. Îmi amintesc doar că erau îmbrăcați în costume negre și mi-au spus că se ocupă de caz. Că or fi fost polițiști, procurori sau de la vreun serviciu secret nu știu. Mi-au cerut agenda pe care o avea fiul meu, cu numere de telefon, spunându-mi că mi-o vor aduce înapoi. Din ziua aceea nu i-am mai văzut. În următorii ani am încercat să aflu cine erau și, mai mult, de ce nu se poate afla adevărul despre moartea copilului meu.Nu am mai reușit”, își amintește Voicu Mut. Fratele tânărului decedat susține, că acesta i-ar fi spus, de pe patul de spital, să se întoarcă la benzinărie pentru a-i lua telefonul lăsat înăuntru, însă obiectul n-a mai fost găsit. La marginea comunei Baia de Criș, ruinele benzinăriei în care a avut loc tragedia au rămas aproape intacte, ca un blestem care nu se lasă alungat.