15 C
Deva
vineri, octombrie 4, 2024

Contractul defectuos cu polonezii clatină scaunele directorilor CEH

După ce au negociat luni în şir cu polonezii pentru retehnologizarea unităţilor miniere, pentru ca la final să fie obligaţi de lege să anuleze licitaţia, directorii Complexului Energetic Hunedoara riscă să îşi piardă fotoliile. Reprezentanţii Sindicatului “Muntele” i-au cerut ministrului Energiei, Răzvan Nicolescu, demiterea conducerii.

CNHSindicaliştii consideră că întreaha conducere a CEH trebuie demisă pentru salvarea societăţii energetice din judeţul Hunedoara care are aproape 6.600 de angajaţi. „Anularea licitaţiei pentru echipamentul minier este o dovadă clară a lipsei de profesionalism. Este inadmisibil, după opt luni, să anulezi o licitaţie despre care aveai semnale încă de la început că nu este în regulă. Administraţia a făcut regulile jocului, administraţia le-a încălcat şi apoi a anulat totul ca şi cum timpul ar fi stat în loc, în această perioadă. Nu a fost interesată nici măcar de prejudiciile pe care le-a creat. Investiţia era indispensabilă atât pentru oameni, cât şi pentru situaţia economică a societăţii. De aceea, îi cerem ministrului Energiei, Răzvan Nicolescu, să demită conducerea CEH pentru că nu a îndeplinit un punct din planul managerial şi propus, şi gestionat de această echipă. Acţiunile echipei manageriale  contravin  interesului societăţii”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Tot in cauza actului managerial defectuos, Sindicatul Muntele a cerut, în urmă cu o săptămână, conducerii CEH să îşi depună mandatele, de onoare, numai că niciunul dintre şefii minerilor şi energeticienilor nu şi-a scris până acum demisia.

Licitaţie anulată

Reamintim că Divizia Minieră din cadrul CEH a organizat, în luna ianuarie 2014, o licitaţie pentru achiziţionarea de echipament minier necesar retehnologizării celor patru unităţi miniere din cadrul societăţii. Investiţia de 349.017.487 de lei, valoare fără TVA, urma să reducă atât costul de producţie al cărbunelui, cât şi cel al energiei produse de CEH.

Polonezii de la consorţiul Kopex – Famur, au fost şi singurii participanţi şi au fost declaraţi eligibili, deşi nu au prezentat oferta financiară, obligatorie pe lângă cea tehnică. Cei de la CEH sperau că oficialii Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice îi vor lăsa să se strecoare pe lângă lege şi să meargă mai departe, dar nu a fost aşa. Răspunsul ANRMAP a fost defavorabil, iar licitaţia a fost anulată după luni de negocieri între părţi şi amânări de termene, cu vizite deopotrivă în Valea Jiului şi Polonia. În toată această prioadă, polonezii de la Kopex au promis că vor depune şi oferta financiară, dar nu s-au conformat cerinţelor stricte din caietul de sarcini, iar ANRMAP a blocat continuarea procedurii tocmai din acest motiv.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/