Minerii din Valea Jiului se plâng că nu au cu ce lucra. Le lipsesc sculele de mică mecanizare, iar speranţele sunt îndreptate doar spre creditul furnizor pe care l-ar putea acorda polonezii.
Tensiunile din mineritul Văii Jiului, care au culminat cu greva de avertisment organizată săptămâna trecută, scot la iveală lipsurile acute. Oamenii reclamă condiţiile de lucru şi spun că nu au cu ce munci. Nu vorbim despre investiţii majore, de la care oamenii şi-au luat demult gândul, ci de cele necesare desfăşurării activităţii de zi cu zi. Minerii se plâng că lucrează ca în anii ’60 – ’70, cu diferenţa că poate atunci utilajele erau mai noi, iar acum sunt mult depăşite. „Garnituri ne cumpărăm noi, sape – de acasă, cu ce să lucrăm? Ni se spune că s-au îmbunătăţit condiţiile. Cu ce?”, spuneau minerii pentru a mia oară în timpul grevei de avertisment, acre nu le-a rezolvat însă problemele. Iar liderii lor de sindicat recunosc că situaţia este extrem de dificilă. „Aprovizionarea este extrem de deficitară. Termocentralele Mintia şi Paroşeni au ambele de returnat câte un împrumut, aşa că tot ce înseamnă bani strânşi din vânzarea de energie merg mai întâi câtre bănci şi salarii şi abia apoi către achiziţionarea sculelor de mică mecanizare. Este o situaţie extrem de dificilă”, a declarat liderul Sindicatului Muntele, Petre Nica.
Bani doar din surse proprii
De precizat că Divizia Minieră din cadrul Complexului Energetic Hunedoara nu primeşte bani pentru investiţii de la bugetul de stat, aşa că trebuie să se descurce cu sumele încasate din vânzarea energiei, conform bugetului. Numai că CEH nu are încă un buget real decât pe hârtie. Nicolae Drăgoi, directorul general adjunct al Complexului a declarat că, deşi aprobat de Guvern, bugetul de venituri şi cheltuieli nu a fost publicat în Monitorul Oficial pentru a deveni operaţional. Apoi acesta trebuie să fie trimis la Mintia şi împărţit pe sucursale. Oricum bugetul aprobat este unul negativ şi banii nu ajung pentru marile investiţii necesare, care se speră că vor fi realizate printr-un credit furnizor acordat de polonezi. Asta dacă părţile se vor înţelege asupra garanţiilor. „Noi avem în analiză oferta tehnică convenită, iar într-o săptămână sperăm să finalizăm această parte. Urmează apoi să discutăm despre garanţiile pe care le vor solicita polonezii, care reprezintă partea cea mai dificilă”, a precizat Nicolae Drăgoi. Utilajele pe care le vor aduce polonezii, dacă vor cădea de acord cu partea română, se cifrează la 56 de milioane de euro, iar valoarea totală a creditului ce ar trebui acordat pe o perioadă de 10 ani este de 76 de milioane.
Pentru retehnologizarea minelor viabile este nevoie de complexe mecanizate, combine de înaintare în cărbune, în steril, dar şi staţii de degazare.
Zilele acestea, o delegaţie poloneză se află în Valea Jiului, unde au vizitat mai multe unităţi extractive.