-1.4 C
Deva
marți, martie 18, 2025

Experţii “salvatorului mocăniţelor”, acuzaţi de falsuri. HOCEVAR: „Experţii nu meritau să fie târâţi în noroi”

Dosarul poliţiştilor de la Patrimoniu îl vizează indirect pe Georg Hocevar. SURSA FOTO: Georg Hocevar. Facebook.
Dosarul poliţiştilor de la Patrimoniu îl vizează indirect pe Georg Hocevar. SURSA FOTO: Georg Hocevar – Facebook.

Omul de afaceri austriac Georg Hocevar, devenit în ultimii ani „înger şi demon” al locomotivelor de epocă, riscă din nou punerea sub învinuire pentru exportul ilegal a şase locomotive vechi de aproape un secol şi a unui locomobil. Procurorii îi acuză de fals şi mărturie mincinoasă pe cei doi experţi, Răsvan Ciucă şi Şerban Georgescu, cei care au stabilit că locomotivele au fost exportate legal de Hocevar.

Au cerut arestarea celor doi, însă magistraţii au dispus cercetarea lor în libertate, sub control judiciar. „În fapt s-a reţinut că, în cursul judecăţii dosarului, în recurs, suspecţii au efectuat noi expertize judiciare cu privire la bunurile care au făcut obiectul unui dosar de trafic cu  bunuri de importanţă tehnică, respectiv şase locomotive cu abur şi un locomobil.  În calitate de experţi, cei doi suspecţi au întocmit rapoartele de expertiză, atestând fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, astfel că decizia asupra nevinovăţiei inculpaţilor s-a luat, în principal, în considerarea concluziilor acestor expertize”, a declarat Adriana Tamaş, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva.

Experţii, învinuiţi de falsuri

Anchetatorii fac cercetări pentru a stabili dacă în afara celor şapte piese de patrimoniu şi alte locomotive şi vagoane de epocă expertizate de Răsvan Ciucă şi Şerban Georgescu, fac obiectul unor tranzacţii ilegale. „La percheziţiile efectuate de procurori şi poliţişti la domiciliile celor doi experţi au fost găsite 450 de plăci de identificare ale unor locomotive şi vagoane de epocă, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, unele dintre acestea fiind sustrase de pe locomotive cu abur clasate în Tezaurul României, precum şi documente din arhiva Ministerului Transporturilor”, a precizat procurorul Adriana Tamaş.

În luna mai 2013 Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat pe Georg Hocevar de acuzaţiile de export ilegal al locomotivelor, pe baza rapoartelor realizate de experţii autorizaţi de Ministerul Culturii, Şerban Georgescu şi Răsvan Ciucă. Aceştia au stabilit că locomotivele vechi nu erau obiecte de patrimoniu. Anchetarea austriacului a început în 2009, iar de când a fost pus sub învinuire, Georg Hocevar a declarat război poliţiştilor. Patronul atelierelor din Crişcior şi administratorul singurului tronson de cale ferată îngustă funcţional în judeţul Hunedoara, pe ruta Brad – Crişcior, îi acuză pe poliţişti că aproape i-au ruinat afacerile, prin demersurile împotriva lui în cursul anchetei. Austriacul a dat în judecată conducerea Inspectoratui de Poliţie Judeţean Hunedoara, acuzând-o de abuzuri, însă de fiecare dată instanţele au decis în favoarea poliţiştilor.

Hocevar pune ancheta pe seama răzbunării

Georg Hocevar a declarat că ancheta care a urmat achitării lui e un subiect jenant, pus pe seama răzbunării poliţiştilor, iar cei doi experţi nu meritau să fie „târâţi prin noroi”. Este trist dacă cineva nu înţelege adevărul. Este regretabil dacă cineva nu acceptă adevărul, dar nu este de acceptat dacă cineva încearcă să modifice adevărul”, a declarat austriacul.

Două dintre cele şapte locomotive despre care anchetatorii susţin că au fost exportate ilegal fac parte dintr-o colecţie unicat şi sunt fabricate în 1908, în Austria. Celelalte au o vechime de până la şase decenii. Georg Hocevar a precizat că le-a achiziţionat înainte de a fi tăiate şi vândute la fier vechi. Le-a recondiţionat şi le-a vândut, iar ulterior au ajuns în parcuri de distracţii din Austria şi Slovacia.

Știri Similare

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/