Toma Coconea s-a întors acasă, în Petroşani, şi a fost primit ca un campion, cu aplauze la scenă deschisă. Şansa nu a fost de partea sa şi a ieşit doar pe locul 10, din 31 de competitori, dar pentru toată lumea Tomi rămâne campionul care a purtat cu cinste numele României şi care nu a abandonat, în ciuda dificultăţilor de care s-a lovit în timpul celui mai dificil concurs de profil din lume, Red Bull X Alps.
Nu a mai alergat la fel de mult ca anul trecut, însă a zburat. Mult şi bine. Din păcate, vremea schimbătoare, erorile tehnice şi dificultăţile de pe traseul parcurs în 12 zile l-au împiedicat să urce pe podium, însă chiar şi aşa Toma Coconea s-a clasat în primii 10 concurenţi din cei 31 înscrişi la startul competiţiei Red Bull X Alps. Dar, să nu uităm că aceştia au fost aleşi din peste 7000 de doritori, într-o competiţie extrem de strânsă. Toma Coconea a dovedit că limitele nu există decât pentru cei slabi şi a parcurs în total – în zbor cu parapanta sau alergând, pe jos, 2.456 de kilometri de la Salzburg la Monte Carlo. A trecut de la temperaturi de – 10 grade, pe Mont Blanc, la aproape 30 în Monte Carlo, iar ultimii 140 de kilometri i-a parcurs în alergare, forţând limitele umane. A dovedit că este cel mai popular concurent, fiind susţinut pe tot traseul de oameni pe care nu i-a întâlnit niciodată şi care, pentru el, pentru Toma Coconea, au fluturat drapelul României pe care el l-a reprezentat cu cinste.
Primit ca un adevărat campion!
Luni s-a întors acasă, la Petroşani şi a fost aşteptat ca un erou. Zeci de oameni l-au aplaudat la scenă deschisă, i-au dăruit flori şi au făcut coadă pentru a se fotografia cu Tomi. Iar în cinstea lui, municipalitatea a organizat o festivitate de primire aşa cum merită un adevărat campion. „Suntem aici cu toţii ca să îi mulţumim pentru tot ce a făcut, pentru municipiul Petroşani, pentru ţara noastră. Suntem astăzi aici să îi mulţumim pentru momentele frumoase (…) şi să-i arătăm tot sprijinul nostru, de care cu siguranţă are nevoie”, a declarat Daniel Hălăstăuan, unul dintre prietenii buni ai lui Tomi, care s-a implicat direct în organizarea acestei primiri oficiale. De asemenea, primarul Tiberiu Iacob – Ridzi l-a felicitat pe Coconea pentru tot ce a făcut şi pentrue fortul depus, pe care l-a catalogat drept „inuman”. „Vreau să îl felicit pe Tomi pentru performanţa deosebită pe care a obţinut-o, indiferent de locul pe care l-a ocupat, Tomi pentru noi este câştigător. Cred că ai reprezentat nu numai municipiul Petroşani, ci şi România la cel mai înalt nivel şi aşa cum spuneam, chiar dacă te-ai clasat pe locul 10, ai fost cel mai popular sportiv din această competiţie ceea ce spune foarte mult despre tine şi despre echipa ta. Cred că de data aceasta norocul nu a fost de partea ta în această competiţie, dar sunt convins că ceea ce ai făcut tu acolo nu ar fi putut să facă nimeni altcineva. Ai fost singurul reprezentant al României, eşti cel mai bun şi pentru noi eşti mai bun decât Maurer”, a declarat Tiberiu Iacob-Ridzi, referindu-se la câştigătorul competiţiei, pe care a spus că ar vrea să îl vadă concurând în Parâng, la Tomi acasă, să vadă cum s-ar descurca.
Orice eroare tehnică schimba clasamentul
Vizibil emoţionat, Toma Coconea le-a mulţumit celor care l-au susţinut zi de zi şi oră de oră şi a recunoscut că acele mesaje de încurajare i-au dat puterea să treacă peste dureri şi să meargă mai departe. A făcut erori care l-au doborât locuri, iar de multe ori vântul i-a fost neprielnic. A trecut peste tot şi, când nu a putut zbura, a alergat sute de kilometri. „Nu am cuvinte. Mulţumesc Primăriei Petroşani şi întregii Văi a Jiului, sunteţi extraordinari. E un sentiment foarte plăcut. Aşteptam acest moment, aşteptam să mă întorc acasă, chiar dacă aşteptam să fiu pe o altă poziţie. Până la urmă întotdeauna un mic eşec poate să fie un pas înainte. (…) Două greşeli m-au costat. Nu neapărat că nu a funcţionat strategia. Erau două rute, stânga sau dreapta, eram în aer, nu am avut informaţia la timp, poate un moment de nerăbdare şi am luat-o pe o altă vale şi asta m-a costat mult. (…) La un moment dat am aflat că sunt aşteptat. Nu am vrut să dezamăgesc şi să nu ajung în timp util. Nu am putut să zbor şi am luptat până la capăt. În ultima zi, de la 5 dimineaţa până la 11 noaptea când am ajuns, am făcut 140 de kilometri”, a arătat Toma Coconea. Pe ultimii kilometri, Coconea nu a fost singur, iar parapantişti din Cluj au alergat cu el pentru a-i da putere să gate competiţia. Cel acre a dezvăluit acest aspect este Adrian Miclea, care l-a însoţit pe Tomi, alături de Dani Pisică: „La finish, a făcut aproape 140 de kilometri. Statisticile arătau un zbor de 37 de kilometri, dar alerga aşa de tare încât GPS-ul înregistra că zboară. Pe ultimii 10 kilometri l-au aşteptat parapantişti din Cluj, care au alergat cu el. La un moment dat Tomi a sprintat şi i-a lăsat pe rând în spate, deşi alergase până atunci peste 100 de kilometri”. În cife seci, parcursul lui Tomi la Red Bull X Alps 2013 se prezintă în felul următor: 1.678 km a zburat cu parapanta, 780 km a alergat pe jos, a petrecut 55 ore în aer şi 108 ore a alergat, s-a odihnit în total doar 123 de ore, a schimbat 8 perechi de pantofi sport,a folosit 3 GPS – uri şi a consumat 65 litri de apă.
După o perioadă de refacere, Toma Coconea va relua antrenamentele. În 2015 se va alinia din nou la startul acestei competiţii dificile.