Primul eveniment cultural găzduit de Sala Reduta a Teatrului de Artă din Deva, recent modernizată, a fost dedicat lansării publicaţiei Contrapunct din Orăștie. Almanahul oamenilor de la noi 2014.
Almanahul lansat la Deva a apărut apare la inițiativa publicistului Dan Orghici şi a omului de cultură Petru Romoșan, proiectul fiind sprijinit de Consiliul Judeţean Hunedoara şi Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu” din Deva. „Almanahul Contrapunct din Orăștie este o publicație inedită, un anuar menit în primul rând să valorifice moștenirea culturală a presei orăștiene, să prezinte istoria orașului și a împrejurimilor sale, istoria școlilor orăștiene, să aducă la lumină portretele unor mari personalități născute aici (Nicolaus Olahus, Aurel Vlaicu, Aurel Nedel). El valorifică texte ce poartă semnături celebre, unele apărute cu peste un secol în urmă la Orăștie”, a precizat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densuşianu”. Autorii almanahului au declarat proiectul este unul dedicat valorilor Orăştiei şi împrejurimilor acestei zonei reprezentative pentru istoria poporului român. „Avem oameni de valoare care trebuie să redevină adevăratele etaloane, pentru că în momentul actual avem şi nişte etaloane strâmbe: atâta timp cât fotbalistul este cel mai bun etalon pentru tânăra generaţie, şi nu un profesor, un doctor sau un om de ştiinţă bun, avem o problemă. Vrem să schimbăm aces lucru şi asta ne-am dorit prin Almanahul Oamenilor de la noi”, a declarat Dan Orghici.
„Întâietatea culturală în această zonă o are Orăştie. Într-o vreme în care Deva rămăsese numai cu cetatea, Orăştie avea edituri, ziare, tiparniţă. Orăştia are însă şi ea de recuperat istoria ei. Iar Petru Romoşan s-a adăugat la acest almanah într-un demers prin care încercăm să relansăm identitatea acestui loc”, a spus jurnalistul Cornel Nistorescu, unul dintre invitaţii evenimentului.