7.5 C
Deva
marți, aprilie 30, 2024

ÎN TOP. Un hunedorean pentru Federaţia Internaţională a Rangerilor

Florin Hălăștăuan are şanse să fie ales în funcţia de vicepreședinte al Federației Internaționale a Rangerilor (FIR). Votarea pentru funcțiile de conducere ale FIR va avea loc în Parcul Estes din Colorado, SUA, la cel de-al VIII-lea Congres Internațional al Rangerilor, în perioada 21-27 mai 2016.

Florin Hălăștăuan, cunoscut pretutindeni cu porecla Hombre, este unul dintre primii doi rangeri angajați în România la o administrație de parc. El și Daniel Bal și-au început munca de rangeri la Parcul Național Retezat în anul 2000. Florin Hălăștăuan reprezintă din 2010 toți rangerii din Europa, având drept de vot în numele acestora, ca membru al conducerii FIR.  „În Consiliul de Conducere al FIR sunt nouă persoane cu drept de vot, din care şase reprezintă câte un continent. FIR este forul suprem al rangerilor din toată lumea în care se decid liniile de evoluţie şi strategiile pe care lucrătorii din rezervaţiile naturale din toată lumea vor trebui să le implementeze. Votul meu în acest organism reprezintă opţiunea a circa 6.000 de rangeri europeni”, spune Florin. „România a ajuns să fie cunoscută în lume nu numai prin realizările unor sportivi precum Nadia Comăneci, sau ca țara unde a trăit ”vampirul” Țepeș, ci și prin munca rangerilor, oameni aflați în prima linie pentru protecția parcurilor naționale și naturale”, declară Mihai Gligan, președintele Asociației Rangerilor din România (ARR).

 

Contracandidat „tare” din Asia

 

La congresul din SUA vor vota mai mult de 300 de rangeri care-și reprezintă colegii  din 67 de țări ale lumii. Hunedoreanul are un contra-candidat cu susținere puternică din Asia, în persoana lui Crispian Barlow, reprezentantul Federației Rangerilor din Asia.

Dacă va fi ales, Florin va fi mâna dreaptă a australianului Sean Willmore, președintele FIR, o personalitate dinamică și dedicată, cu numeroase realizări la activ. Sean conduce și Fundația The Thin Green Line care ajută familiile rangerilor morți în timpul serviciului.

În fiecare an, în lume mor la datorie în jur de 100 de rangeri. În cele mai multe cazuri, salariul acestora era singura sursă de venit pentru familiile lor. Ca să nu ajungă pe drumuri, familia rangerului decedat primește ajutor de la fundația condusă de Sean Willmore, pentru a se întreține în continuare.

 

Despre rangeri

 

Conform definiției acceptate la nivel global, rangerul este persoana care se ocupă, în principal, de asigurarea conservării şi protejării patrimoniului natural, cultural şi istoric situat în ariile protejate. Desfăşoară activităţi de ghidaj şi supraveghere a activităţii turiştilor, realizează intervenţii şi amenajări necesare activităţii de turism în aria respectivă. Rangerul colaborează cu localnicii din zonă cu cercetători, formaţiuni salvamont şi salvaspeo, operatori turistici. El răspunde de aplicarea legilor şi regulamentelor în ariile protejate, de asigurarea securităţii turiştilor. Organizarea unor activităţi de informare și educare în centrele de vizitare sau pe teren reprezintă o componentă obligatorie a activităţii lor.

Asociaţia Rangerilor din România (ARR) a fost înfiinţată în 1996 ca organizaţie neguvernamentală, apolitică, al cărei scop este conservarea şi utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul reţelei de arii protejate.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/