-7.5 C
Deva
vineri, ianuarie 17, 2025

Kitzbuhel, locul din Tirol unde bogăţia dă pe afară şi bunul simţ este la el acasă

Cei care au fost acolo ştiu, cei care nu au ajuns încă, sigur au auzit de frumseţea landului Tirol din Austria. După Elveţia, uneori chiar înaintea ei, în Tirol, Alpii se desfăşoară în totalitatea splendorii lor! Fie vară, fie iarnă, măreţia spectacolului este unică.Dacă iarna zăpada este stăpână absolută, vara aceasta face loc unui verde ireal care scaldă păşunile alpine, delimitează strict albastrul lacurilor montane şi se pierde în veşnicia albă din apropierea piscurilor. În minunăţia asta de ţară, există o nestemată pe numele ei Kitzbuhel, locul unde bogaţii Lumii îşi petrec concediile. Pentru că am avut şansa de a petrece câţiva ani la Kitzbuhel, vă invit în vacanţă acolo unde bogăţia dă pe dinafară, dar bunul simţ este la el acasă!

Toţi localnicii sunt milionari

Până la explozia turistică generată de construirea unora dintre primele instalaţii de schi din Europa, locuitorii acestui bezirk (judeţ) erau crescători de animale sau proprietari de livezi. Viaţa localnicilor s-a schimbat total, odată cu dezvoltarea impresionantă a domeniului schiabil care acum are 168 de km de pârtii şi 56 de instalaţii de transport pe cablu doar în Kitzbuhel, interconectate cu masivele alăturate ajungând la peste 450 de km de pârtii şi peste 100 de cabluri. Pentru că preţurile au explodat la terenuri şi clădiri, localnicii s-au reprofilat pe turism, astfel că s-a ajuns la peste 10.000 de paturi disponibile într-o zonă care nu depăşeşte 10.000 de locuitori. Practic, fiecare proprietar de gospodărie şi teren s-a trezit milionar în euro. Acest lucru nu a schimbat, însă, mentalitatea localnicilor. Nimeni din zonă nu epatează, iar limuzinele din Kitzbuhel sunt ale turiştilor. Rar vezi un localnic care să conducă o maşină de zeci de mii de euro. Loganul este una dintre cele mai cumpărate maşini, la fel şi Duster.

Supărarea lui Țiriac

 

 

Ion Țiriac a patronat mult timp Openul de la Kitzbuhel, cel mai prestigios turneu de tenis din Austria până în 2007 sau 2008. Îndrăgostit ireversibil de frumuseţea zonei, acesta a achiziţionat cinci hectare de păşune alpină, cu o vedere panoramică asupra oraşului, la un preţ extrem de mic, câţiva euro/ mp, în condiţiile în care în oraş terenurile se vindeau de la 6.000 de euro/ mp în sus. S-a prezentat la primar şi i-a spus că vrea să construiască un resort turistic. I s-a replicat că este aşteptat cu un plan şi o propunere care vor fi analizate prin 2025, când se va rediscuta Planul Urbanistic! Până atunci, al nostru om de afaceri urma să producă fân… Mult fân! De supărare, văzând că nu poate schimba nimic, a mutat turneul la Madrid, drept pedeapsă pentru inflexibilitatea (sau respectarea regulilor) de care edilul a dat dovadă.

Localnici protejaţi de autorităţi

Poate totul este atât de perfect şi merge atât de bine acolo pentru că nu se fac excepţii de la reguli. Reguli care la nivel de land sunt legi locale. Una dintre ele nu permite accesul lanţurilor hoteliere internaţionale decât în oraşe mari, precum Innsbruck.

De aceea, toate hotelurile şi pensiunile sunt afaceri locale. Şi de multe ori, investiţiile masive private, care pot monopoliza o parte din turismul local, sunt supuse aprobării prin referendum local. În plus, nicio construcţie nu poate depăşi P+4, toate trebuie să fie din cărămidă, cu acoperiş, balcoane şi tâmplărie din lemn şi să respecte o anumită paletă cromatică.

Vacanţă convenabilă lângă milionarii lumii

 

Deşi (precum la Chamonix, St. Morritz sau Lech) la Kitzbuhel cheltui bani şi doar pentru faptul că respiri acolo, există variante de concediu convenabil în zonă. Dacă iarna, fără să schiezi nu prea ai de ce să plăteşti pentru vacanţă, vara există o multitudine de oferte de petrecere a timpului, care merită toţi banii.

Drumeţii pe poteci marcate exemplar şi fără pericolul animalelor, exceptând căprioarele care îţi mănâncă din palmă, sau ponei jucăuși de la fermele de pe munte, piste de ciclism montan, sănii de vară, târguri minunate săptămânale cam în fiecare sat, locuri de joacă pentru copii, foarte multe terenuri de golf, parcuri tematice, rafting, campinguri, lacuri, cascade, cam tot ce îţi poţi dori pentru o vacanţă de vară la munte găseşti aici. Şi pentru o vacanţă care să nu te lase dator la bănci, recomand alegerea cazării în satele adiacente (fiecare fiind de fapt o minunăţie de staţiune) precum Kirchberg in Tirol, Brixen im Thale sau Westendorf.

Aici şi cazarea şi toate serviciile sunt la preţuri normale pentru Austria, distanţa până la Kitzbuhel fiind de 4 – 10 km. În Westendorf, în fiecare joi se organizează târgul local, când producătorii tradiţionali coboară de pe munţi la piaţă. Telemeaua de la noi acolo se cheamă caşcaval Tilsit sau Massdam, pălinca este schanps, plăcintele şi multe feluri de mâncare din Tirol se regăsesc în bucătăria ardelenească. De la primele ore ale dimineţii se bea bere şi se cântă muzică tiroleză.

Paradisul cantonamentelor de vară

Deschişi spre orice ofertă care atrage turiştii, oamenii din zonă au înţeles că clima plăcută de vară este un atu pentru atragerea echipelor de fotbal (şi nu numai) în cantonamente. În foto, Ioan Andone şi Romulus Gabor – antrenorii campioanei CFR Cluj, cazaţi la Sportalm Vital Hotel****, în cantonamentul din vara anului 2008.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/