Jurnalistul Cornel Nistorescu şi-a lansat, ieri, seară, la Deva două volume de publicistică („Reporter la sfârşitul lumii (1978 – 1988)” şi „Români, vi se pregăteşte ceva!”), eveniment organizat de Biblioteca Judeţeană în foaierul Teatrului de Artă
Tema principală a discursului ţinut de Cornel Nistorescu a fost decăderea presei, superficialitatea, vulgaritatea, „codoşenia” şi aroganţa lucrătorului de presă din zilele noastre. „E o decădere a presei cum e o decăderea societăţii civile, care este similară cu decăderea lumii politice. Cu politica nu ştiu cum să o scoatem la capăt, dar ştiu sigur că o reglementare a presei, nu o lege în sens de botniţă, ne poate scăpa de această „otevizare” (în maniera OTV, n.r. ) aproape generalizată a comunicării din România. Îmi pare rău că jumătate din cei care sunt acum jurnalişti şi fac, comit această vulgarizare, mi-au trecut prin mână. Pe cuvântul meu de onoare dacă (atunci, la început) arăta vreunul aşa de tâmpit… Cum s-a întâmplat această decădere nu pot să-mi dau seama, dar mă simt responsabil într-un fel”, a spus jurnalistul Cornel Nistorescu.
Capitala României ar trebui mutată de la mitici
Cornel Nistorescu a pledat pentru reabilitarea lui Petru Groza ca personalitate de ispravă a judeţului Hunedoara. „Toţi mai avem şi păcate… Să nu vă daţi ingeraşi toţi cei care vă consideraţi anticomunişti. Petru Groza e una din valorile noastre, să nu vă fie ruşine să susţineţi asta”, a spus Nistorescu , iar spusele sale au fost întărite de Petru Romoşanu care a adus în discuţie un episod din negocierea lui Groza cu Stalin care a grăbit unirea Transilvaniei cu „ţara mamă”. Spre finalul discuţiilor, Nistorescu a vorbit despre nevoia de a reconstrui o Românie europeană cu capitala oriunde în altă parte, numai la Bucureşti nu. „Citiţi o carte de istorie a Bucureştilor să vedeţi cum s-a format acest oraş pe marginea bălţilor, ce adunătură de lume care se reflectă acum în funcţionarea instituţiilor publice. Noi nu putem fi ţară articulată european, în sens modern, din cauza mentalităţilor subcomunitare care vin de la Bucureşti, care guvernează politica de la Bucureşti şi care ca o epidemie contaminează instituţiile din tot restul ţării”, a mai spus Nistorescu.