Magistraţii de la Curtea de Apel Craiova au fixat un nou termen de judecată în dosarul în care foştii şefi ai Minei Petrila sunt acuzaţi de ucidere din culpă. Pentru finalizarea cercetării judecătoreşti este nevoie de prezenţa părţii responsabil civilmente, respectiv Compania Naţională a Huilei, prin lichidatorul acesteia.
Lichidatorul CNH este chemat la bară de magistraţii de la Curtea de Apel Craiova. Compania a fost introdusă în dosarul foştilor şefi de la Mina Petrila acuzaţi de moartea celor 13 mineri şi salvatori, din 15 noiembrie 2008. Numai că CNH este la un pas de desfiinţare şi, după înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara, pentru fosta entitate economică a fost numit un lichidator judiciar. Mina Petrila, aparţine acum de Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului, care a fost introdusă în cauză, tot ca parte responsabil civilmente, dar, în acelaşi timp, a fost păstrată şi CNH – administraţia minieră în momentul producerii tragediei. În consecinţă, judecătorii de ka Craiova au decis „amânarea judecării cauzei la data de 15.10.2013, ora 11:00, pentru când va fi citată recurenta parte responsabilă civilmente CNH prin lichidator judiciar”.
Un proces de durată
Curtea de Apel Craiova judecă recursuruile formulate împotriva sentinţei Tribunalului Gorj. Din data de 8 februarie, de când dosarul a avut primul termen de judecată în această etapă, şi până acum cauza a suferit doar amânări. Dosarul a ajuns pe rolul acestei instanţe în data de 21 ianuarie, dar a mai trecut o dată pe aici. Magistraţii din Craiova au decis, în 11 mai 2012, casarea sentinţei şi trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Gorj, instanţă care menţinuse sentinţele pronunţate de Judecătoria Târgu Jiu. După rejudecare, pedepselor celor trei foşti şefi ai minei Petrila s-au redus faţă de sentinţa iniţială. Astfel, fostul director Aurelian Necula a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni închisoare, Roşu Gheorghe – fost inginer şef securitate minieră a fost condamnat la 4 ani închisoare, iar Ungur Dan Ştefan – şeful staţiei de salvare minieră tot la 4 ani închisoare. Iniţial, Judecătoria Târgu Jiu l-au condamnat, în noiembrie 2010, pe Aurelian Necula, la şapte ani şi şase luni de închisoare, Gheorghe Roşu a fost condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare, iar Dan Ungur la şase ani şi şase luni de închisoare. Cei trei şefi au fost învinovăţiţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi de infracţiuni privind nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncă din 15 noiembrie 2008 în care şi-au pierdut viaţa 13 mineri şi salvatori. De precizat că atât inculpaţii, cât şi Parchetul şi rudele victimelor au formulat recurs împotriva sentinţei pronunţate de magistraţii gorjeni în data de 13 decembrie 2012.