Fermierii care îşi autoincendiază miriştile riscă sancţiuni maxime din partea APIA. Asta pentru că fiecare beneficiar de subvenţie este obligat să respecte Bunele condiţii agricole şi de mediu.
Măsuri dure împotriva beneficiarilor de subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) care îşi curăţă terenurile prin incendiere. După ce anul trecut pompierii hunedoreni s-au luptat cu peste 1.000 de incendii care au afectat suprafeţe întinse de păşuni, goluri alpine, terenuri agricole şi suprafeţe împădurite, APIA a decis să taie în carne vie. Astfel, fermierii au obligaţia de a respecta Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC 5 şi GAEC 8), conform cărora nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. „Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare. Agricultorilor care nu respectă condiţia GAEC 5 li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă. De asemenea, precizăm că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. Agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor”, au precizat reprezentanţii APIA.
Reamintim că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu. Se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului. „Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenti, ca masură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 şi GAEC 8 să fie încadrată automat la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens, prevazută de Regulamentul CE”, mai spun sursele citate anterior.
În ultimii ani, numprul incendiilor de acest fel a crescut considerabil, iar judeţul Hunedoara a fost grav afectat. În 2010 au fost înregistrate un număr de 140 de intervenţii ale pompierilor hunedoreni, dintre care 133 la păşuni, goluri alpine şi terenuri agricole şi 7 la fond forestier. În 2011 numărul acestora a crescut la 1016, dintre care 854 la păşuni, goluri alpine şi terenuri agricole şi 162 la fond forestier. Iar în 2012 au fost peste 1.200 de incendii, majoritatea la păşuni, goluri alpine şi terenuri agricole.