8.9 C
Deva
vineri, decembrie 1, 2023

REMEMBER Hunedoara de pe bancnota de 25 de lei

Bancnota-25-lei-1966Cum arăta combinatul siderurgic al Hunedoarei în 1966, când imaginea acestuia surprinsă de pe zidurile Castelului Corvinilor a fost imprimată pe verso-ul bancnotei de 25 de lei.

În 1966, Banca Naţională a României a ales imaginea combinatului siderurgic din Hunedoara pentru a reprezenta verso-ul bancnotei de 25 de lei. La acea vreme, chipul lui Tudor Vladimirescu era imprimat pe faţa bancnotei, iar peisajul industrial al uzinelor văzute de la castel a fost ales pentru cealaltă faţă a bancnotei.

În aproape 50 de ani de vechime ai bancnotei care a circulat în timpul regimului comunist, o astfel de piesă a ajuns să aibă doar o valoare simbolică, fiind retrasă din circulaţie de mai bine de două decenii. A rămas mai mult ca amintire a vremurilor în care imaginea combinatului era cu totul alta.

În prezent, cele mai multe dintre construcţiile industriale înfăţişate pe bancnota de 25 de lei nu mai există.

Clădirile au fost puse la pământ, fierul şi materialele de construcţii au fost revalorificate, iar zona a rămas acoperită cu moloz şi buruieni. Nici măcar căutătorii de fier vechi nu se mai înghesuie, ca în anii trecuţi, pe fosta platformă industrială. Totuşi, zona respectivă e inclusă într-un proiect de ecologizare derulat de administraţia locală şi judeţeană, în valoare de peste 15 milioane de euro.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/