19.6 C
Deva
sâmbătă, iulie 13, 2024

Minerii din Lupeni continuă protestul în subteran și la suprafață

Zeci de oameni angajați ai Minei Lupeni au rămas şi duminică blocaţi în subteran, potrivit colegilor lor, iar unii dintre minerii i-au chemat pe localnici să le arate sprijinul, venind în faţa sediului Exploatării Miniere Lupeni.

Protestul angajaţilor a început miercuri, când peste 80 de oameni au refuzat să mai iasă din mină, nemulţumiţi de faptul că salariile, care trebuiau virate în conturile lor în data de 15 februarie nu le-au fost acordate. Reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara şi ai Guvernului României în teritoriu le-au promis că până în data de 26 februarie îşi vor primi salariile, însă oamenii nu au renunţat la grevă.

Necazurile minerilor, „tratate” cu băi de mulţime. Diana Şoşoacă: „Le-am spus tuturor, jos masca” VIDEO

Ministrul Energiei: În prima jumătate a săptămânii viitoare minerii de la Lupeni îşi vor primi salariile restante

Marius Miron, unul dintre reprezentanţii ortacilor, a declarat duminică dimineaţa, că starea de sănătate a colegilor săi din subteran este din ce în ce mai precară. Unii au ieşit sau au fost scoşi de salvatorii minieri, după ce s-au simţit rău. Numărul exact al ortacilor rămaşi în mină nu a fost precizat, de colegul lor.

„Am fost la băieţii din subteran. Starea lor nu este foarte bună. Când am ajuns acolo, un salvator a scos un miner de-al nostru afară, avea tensiunea foarte ridicată. Tremura. Încep să slăbească, încep să le scadă puterile. Mesajul lor a fost; nu cedăm până nu primim toţi banii pe carduri. Vrem transportul, vrem tichetele de masă şi vrem banii de căldură! Şi să rămână salariul cum a fost şi până acum: pe 15 avansul, pe 30 plata”, spune Marius Miron, unul dintre reprezentanţii minerilor. Minerul susţine că le-a dus ortacilor săi un sac de pâine şi două plase cu mâncare.

Reprezentanții Complexului Energetic nu au putut fi contactați pentru a oferi informații cu privire la protestul minerilor. Reamintim că administratorul special al CEH, Cristian Roșu, și-a înaintat, vineri, demisia din funcție.

Sâmbătă seara, sute de oameni s-au strâns în faţa sediului Exploatării Miniere Lupeni pentru a-şi arăta susţinerea faţă de cei peste 80 de mineri care, de miercuri, s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de întârzierile salariale şi de situaţia îngrijorătoare în care se află Complexul Energetic Hunedoara.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă că „în prima jumătate a săptămânii viitoare” minerii de la Lupeni, care s-au blocat în subteran din cauza restanţelor salariale şi protestează, de cinci zile, vor primi banii. Ministrul a explicat că hotărârea de guvern redactată de ministerul Muncii privind normele de aplicate ale Ordonanţei prin care se acordă plata salariilor mai are nevoie de avize din partea două ministere.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/