12.6 C
Deva
vineri, decembrie 1, 2023

Minerii protestează în stradă!

Nemulţumiţi de faptul că huila extrasă de ei nu poate fi vândută, minerii de la exploatările neviabile din Valea Jiului protestează, marţi, în faţa sediului Societăţii Naţionale a Huilei, care este şi viitorul sediu al Complexului Energetic Hunedoara.

P3051049Minerii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă  şi asta înainte de 2018, când ar trebui închise capacităţile de producţie. Acţiunea de protest este organizată de Sindicatul “Huila” şi sunt aşteptaţi să participe circa 2000 de angajaţi de la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani, înglobate în Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului SA. Decizia privind organizarea mitingului de protest a fost luată de Biroul Executiv al Sindicatului “Huila”, iar reprezentanţii Primăriei Petroşani au avizat cererea. Mitingul va avea loc între orele 13:30 – 15:30, pe strada Timişoarei, în faţa sediului SNH. La manifestare vor participa şi reprezentanţi ai Sindicatului “muntele”, de la cele 4 mine viabile, pentru că şi aici problemele sunt mari, dar şi pensionarii minieri din Valea Jiului, dar fiind faptul că din 2014 nu vor mai beneficia de aşa-numitele gratuităţi.

Nu au ajuns la o înţelegere

Deşi au avut mai multe runde de discuţii,  conducerea SNIMVJ nu a ajuns la un numitor comun cu oficialii CEH, care nu vor să mai ia producţia extrasă de la minele neviabile, pe motiv că silozurile lor sunt pline. O posibilitate ar exista, din perspectiva celor de la CEH, respectiv trecerea cărbunelui energetic prin preparaţie, însă acest lucru implică alte cheltuieli suplimentare, iar gradul de recuperare este de doar 40%, ceea ce conduce la acumularea de pierderi. De asemenea, neînţelegeri sunt şi asupra preţului de vânzare a huilei. Conducerea Complexului oferă nici 50 de lei/ Gcal, asta deşi s-a convenit cu Uniunea Europeană ca preţul să nu scadă sub 65 de lei/GCal decât dacă ar creşte subvenţia dată pentru închiderea celor trei mine, lucru care nu s-a întâmplat.

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/