16.8 C
Deva
joi, octombrie 3, 2024

Muzeul devean, vizitat de poliţişti din şapte state europene

Participanţii la simpozionul internaţional care are ca temă investigarea furturilor şi traficul cu obiecte de patrimoniu, au făcut ieri o vizită la muzeul devean cu scopul de a se releva cooperarea dintre instituţiile implicate în efortul de protejare a patrimoniului cultural naţional

expo
Oaspeţi din şapte state europene, reprezentanţi ai Ministerului Public, ai Ministerul Administraţiei şi Internelor şi a altor instituţii implicate sau cu atribuţii în protejarea patrimoniului cultural naţional participă în perioada 18 – 21 iunie la simpozionul internaţional cu tema „Cooperarea internaţională şi strategii de investigare a furturilor şi traficului cu bunuri culturale mobile”, la care Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva participă în calitate de partener.

În sprijinul autorităţilor române

Prezent pentru a doua oară la simpozionul găzduit la Geoagiu, este şi reprezentantul Secretariatului fabrizio
General al Interpol de la Lyon, care a sprijinit autorităţile române pentru identificarea obiectelor de patrimoniu furate şi neidentificate până în prezent. „
Unicul mod de recuperare a bunurilor de patrimoniu este cooperarea internaţională poliţienească. Din acest motiv Interpolul ţine legătura cu cele 190 de ţări membre care fac parte din această organizaţie. Şi tocmai de aceea sunt şi foarte importante aceste întâlniri internaţionale” explică Fabrizio Panone (foto), reprezentantul Secretariatului General al Interpol.

Cooperarea, primul pas în rezolvarea cazurilor grave

Participanţii la simpozion au făcut ieri o vizită la muzeul devean cu scopul de a se releva cooperarea dintre instituţiile implicate în efortul de protejare a patrimoniului cultural naţional. Cele mai valoroase exponate găzduite în acest moment de MCDR sunt opt dintre brăţările dacice, sustrase de vânătorii de comori din situl de la Sarmizegetusa Regia, şi recuperate de statul român cu ajutorul Interpolului, precum şi kosonii de aur şi argint, din tezaurul muzeului devean. „Sunt la a doua ediţie a acestui simpozionşi consider că este un eveniment mai mult decât interesant şi foarte eficient pentru cooperarea interinstituţională. Această cooperare este deosebit de importantă pentru că o singură autoritate de aplicare a legii nu poate soluţiona cazurile grave de furt de patrimoniu. Ar trebui să acordăm mai multă atenţie acestor activităţi criminale, să combatem fenomenul, dar mai important este să-l prevenim. Iar această cooperare interinstituţională este deosebit de eficientă”, spune comisar-şef Lăcrămioara Petrescu, şeful Biroului Naţional Interpol Bucureşti.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/