19.7 C
Deva
joi, iunie 13, 2024

Negoiu, satul de poveste din Ținutul Pădurenilor, cu două șosele care duc la granița județului

Un tunel săpat în munte reprezintă poarta de intrare a şoferilor în ţinutul pitoresc al comunei Lunca Cernii de Jos, aflat la graniţa dintre judeţele Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Din cătunele risipite pe văile râurilor şi pe crestele înconjurate de păduri întinse, mulţi dintre localnici coboară în judeţul vecin, unde la circa 10 kilometri se află localităţile Rusca Montană şi Ruşchiţa.

Două şosele pornesc din Lunca Cernii de Jos spre judeţul Caraş-Severin, însă ambele sunt asfaltate doar până la graniţa celor două judeţe. De acolo, localnicii care vor să ajungă în comuna Rusca Montană îşi continuă drumul pe jos sau cu maşinile de teren, pe timp de vară.

„De aici, mulţi oameni mergeau cu vitele la Rusca Montană, iar alţii lucrează la marmură, la Ruşchiţa. Fac vreo două ore până acolo, prin pădure, dar Rusca este oricum mai aproape de noi decât este Hunedoara”, povesteşte Rozica, o localnică din satul Negoiu. Oamenii îşi fac speranţe că o dată cu modernizarea drumurilor din județul vecin, locul din Ţinutul Pădurenilor se va mai anima.

Prima şosea din istoria de şapte secole a comunei Lunca Cernii a ajuns în satele sale în toamna anului 2013. Drumul Judeţean 687 D Hunedoara – Topliţa – Lunca Cernii de Jos – Gura Bordului a fost modernizat în urma unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. Noua şosea de circa 30 de kilometri a fost construită din Topliţa, prin satele Dăbâca, Hăşdău, Lunca Cernii de Jos, Lunca Cernii de Sus, Gura Bordului, până la limita judeţului Hunedoara, unde se opreşte într-o pădure. De la capătul ei, un alt drum forestier, de circa 10 kilometri, trebuia să fie modernizat până la Rusca Montană, însă proiectul nu a mai fost realizat de autorităţile din judeţul vecin. Anul trecut au fost asfaltaţi alţi şapte kilometri de drum de pământ, din Lunca Cernii de Jos până la marginea satului Negoiu. Noul drum construit cu fonduri accesate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, i-a mai scos din izolare pe sătenii din Negoiu, care speră însă că şoseaua va fi continuată până în judeţul vecin.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/