Au trecut nouă ani de la începerea procesului celor zece membri ai unei grupări infracţionale acuzate că a traficat pe piaţa neagră a antichităţilor, mai multe tezaure preţioase furate din siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia care a amânat soluţionarea cauzei la data de 24 februarie, pentru administrarea probaţiunii.
Un interlop sârb, Ilic Ljubisa, se numără printre inculpaţi. Alături de acesta au mai fost trimişi în judecată Radu Horia Camil, Daniel Jurcă, Călin Corhan, Ioan Bodea, Ilie Luncan, Viorica Luncan, Daniel Moc, Ovidiu Olah şi Remus Popa, fiind inculpaţi pentru că în urma acţiunilor ilegale de braconaj întreprinse în siturile arheologice din Munţii Orăştiei, în perioada 1998 – 2007, ar fi produs statului român o pagubă de aproximativ trei milioane de euro.
„Inculpaţii s-auconstituit în asociaţii infracţionale care au desfăşurat o activitate sistematică de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, în urmă cărora au sustras şi valorificat ilegal mai multe tezaure arheologice pe piaţa neagră a antichităţilor internă şi internaţională, bunuri pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional”, informa Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în 2008.
Bunurile sustrase, printre care mai multe brăţări dacice din aur masiv, au ajuns în Occident, fiind vândute pe piaţa neagră a antichităţilor. În 2015, Judecătoria Deva i-a condamnat pe cei zece inculpaţi din acest dosar la pedepse cuprinse între doi ani şi şase ani de închisoare şi la plata unor daune de aproape 1,5 milioane de euro, pentru bunurile de patrimoniu traficate.