0.4 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

Piatra de moară de pe Şiglău de la gâtul miliardarului – inculpat Dan Adamescu

Miliardarul Dan Adamescu, urmărit penal pentru că ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care omul de afaceri este acţionar, îşi leagă numele de o afacere ratată din Valea Jiului. Este vorba despre cariera de cuarţ de la Şiglău – Uricani, de care se leagă un credit luat de la una dintre băncile deţinute de Sorin Ovidiu Vântu şi garantat de firma de asigurare Astra, deţinută de Adamescu. Pentru garanţia depusă, Astra s-a ales cu praful de pe zăcământul de cuarţ.

P5200413Afacerea “cu cântec” a cuarţului din cariera Şiglău-Uricani a început în anul 1999, când SC “Construct Grup Internaţional” SRL, reprezentată de fostul prefect de Hunedoara, Costel Alic, a achiziţionat fabrica de procesare a acestei resurse minerale pentru suma de 250.000 de lei. Doi ani mai târziu, în 20 mai, aceeaşi firmă a primit de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi avizul de exploatare pentru cuarţul din cariera de pe Şiglău.  Investitorul a promis o relansare a activităţii acesteia, mai ales că în zona respectivă se găseşte cel mai pur zăcământ de cuarţ din Europa şi al treilea, din punctul de vedere al calităţii, din lume.  În baza studiilor şi rapoartelor întocmite, firma susţinea că zăcământul de cuarţ existent în cariera ajunge pentru încă 43 de ani, fiind estimat la 40-45 milioane de dolari. Calculele pe hârtie erau profitabile, aşa că SC “Construct Grup Internaţional” a obţinut nu numai licenţa de exploatare pe 20 de ani, ci şi un credit de la Banca Română de Scont, controlată de Sorin Ovidiu Vântu, pentru că nu mai existau bani în vederea redeschiderii carierei şi a fabricii de procesare a cuarţului. Printr-un “montaj financiar viabil”, cum îl numea chiar Costel Alic la vremea respectivă, cu “garanţia” constituită de drepturile obţinute din exploatarea carierei, a fost obţinută o sumă de câteva milioane de dolari. Iar în toamna anului 2001 cariera a fost redeschisă oficial cu o primă şi ultimă dinamitare a zăcământului. Linia tehnologică ultra – performanta pentru fabrică din Uricani nu a mai venit, în schimb a dispărut cu totul vechea fabrică, ce a fost demolată de investitorii în cuarţ, iar în locul ei nu a mai fost pus nimic. Doar numele societăţii s-a modificat, iar afacerea s-a transferat de pe Construct Grup, pe Romcuarţ. În afacerea cu cuarţ a fost atrasă şi Societatea de Asigurare Astra, care, conform datelor vremii, a transferat, în perioada decembrie 2000 – februarie 2001, suma de opt milioane USD – 35% către Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID) şi Banca Română de Scont (BRS), implicate iniţial în afacerea „cuarţul”. Societatea Astra a garantat cu depozitele de la BID şi  BRS creditul luat de firma fostului prefect pentru retehnologizarea Fabricii de Cuarţ.

Fosta carieră a ajuns, între timp, o ruină şi asta deşi la Şiglău – Uricani se găseşte cel mai pur cuarţ din Europa, care înainte de 1989 avea o largă piaţă de desfacere.

Probleme penale pentru Adamescu

Astra Asigurări se află în proprietatea miliardarului Dan Adamescu, miliardarul urmărit penal pentru că ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care omul de afaceri este acţionar.

„În cauză, există date şi aspecte din care rezultă indicii rezonabile că, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Adamescu Grigore Ioan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpaţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti – Secţia VII Civilă, pentru ca în schimb, magistraţii să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era suspectul Adamescu Grigore Ioan”, se arată în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Astra, parte civilă în dosarul de delapidare constituit pe numele lui Costel Alic

Povestea este departe de a se fi încheiat, iar una dintre „victime” este tocmai fostul prefect de Hunedoara, Costel Alic, dat în jduecată pentru delapidare tocmai pentru respectivul credit garantat de Astra lui Dan Adamescu. Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Bucureşti în 16 decembrie 2010, iar primul termen de judecată s-a consumat în 20 ianuarie 2011. De atunci, au mai fost programate zeci de termene de judecată, dar este departe de a se fi făcut lumină în această poveste de milioane de euro. Magistraţii de la Trbunalul Bucureşti vor relua cauza – cu 10 incupaţi şi 19 părţi civile, printre care şi Astra Asigurare – în data de 18 iunie, când vor continua cercetarea judecătorească.  De precizat că în această lucrare penală, lui Costel Alic i se impută un credit de care acesta spunea  că nu s-ar fi folosit niciodată, adică exact acel credit luat de la Banca Română de Scont cu garanţia societăţii de asigurări Astra. Cum sau lucrurile în realitate, va stabili instanţa de judecată în dosarul aflat pe rol de mai bine de trei ani.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/