15.6 C
Deva
sâmbătă, mai 25, 2024

Călin Popescu Tăriceanu: “Asistăm la o încălcare frecventă a drepturilor și libertăților individuale”

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, copreședintele Alianței Liberalilor și Democraților ALDE, a acordat un interviu pentru Lumeajustiției.ro în care s-a referit la o serie de probleme majore din justiția românească, între care duplicitatea Președintelui Klaus Iohannis și încălcarea prezumției de nevinovăție; anchetele selective ale DNA și problema cheie Laura Codruța Kovesi; imixțiunile nepermise ale ambasadorului american în justiția și politica internă; problema răspunderii magistraților; aglomerarea din penitenciare, cazul Rompetrol și altele.

Vă prezentăm câteva fragmente din acest interviu.

Ce trebuie facut pe viitor în perspectiva obiectivelor ALDE pentru ca Justiția să nu mai fie folosită ca armă politică?
Am observat înainte de alegerile locale, și cred ca această observație nu este numai a mea, o intervenție, aș spune brutală și nedorită, în distorsionarea rezultatului alegerilor prin fabricarea de dosare, prin reținerea unor candidați, destul de cunoscuți, care urmau să participe la alegeri. Efectul care era scontat a fost și obținut. și anume lipirea unei etichete de “penali” pe acești oameni, în termenii în care văd că se discută astăzi cu această formulare care mie mi se pare complet ineptă, și evident, scoaterea lor din joc. Dupa alegeri, despre multe dintre aceste dosare nu s-a mai auzit nimic, dar efectul s-a obținut și anume scoaterea din joc a unor candidați indezirabili pentru perioada alegerilor locale. E adevarat însa că dacă ne uităm mai bine la ceea ce s-a întamplat, ca rezultat al alegerilor locale, o să vedem că cetățenii au început să înțeleagă foarte bine care este “politica” pe care o urmarește DNA în momentul de față. Din acest motiv vă pot spune ca în pofida unor acuzații care au fost lansate la adresa unor lideri care au participat la alegerile locale, aceste acuzații nu au avut niciun efect și cetățenii le-au acordat încrederea mai departe pentru un nou mandat. Același scenariu îl văd acum din nou utilizat cu și mai mare virulență și în discurs, discursul acesta care văd că este promovat inclusiv de Președinte și care mi se pare foarte periculos pentru democrație. De ce? Pentru că încalcă principiul fundamental al prezumției de nevinovăție și pentru că transformă oamenii în vinovați înainte de a fi judecați. Practic, se induce ideea ca Justiția este făcută de procurori și nu de judecători, pentru că orice acuzație este considerată, din start, adevărată și pe baza ei, oamenii ar trebui, așa cum sugerează Președintele, să își dea demisia din funcții și să nu mai participe la procesul electoral, la dezbaterea politică și să iasă din viața publică. Vreau să remarc dublul discurs, atitudinea duplicitară pe care o are Președintele, pentru că, pe de o parte, vine cu acest discurs, dar în momentul în care se discută despre situația doamnei Kovesi care, iată, este acuzată de plagiat pe baza unor suspiciuni rezonabile, nemaivorbind de elementele care au apărut în spațiul public cu dosarul Black Cube, consideră ca ea poate să își ducă mandatul mai departe. Eu am fost consecvent cand am spus ca doamna Kovesi nu trebuie sa demisioneze pentru ca ar trebui să se bucure ca orice alt cetățean de prezumția de nevinovăție. Ceea ce am vrut să subliniez este raționamentul deformat pe care-l folosește Președintele și acest lucru este o greșeală majoră pe care o face.
Cum vedeți problema interceptărilor? Înțeleg că ALDE are un proiect de transformare a sistemului actual, care este deținut într-o unitate secretă a SRI despre care nu există niciun act normativ publicat în Monitorul Oficial, în sensul promovării unui proiect de lege pentru înființarea unei autorități naționale de interceptări.
Mai ales după decizia Curții Constituționale pe care o știm cu toții, crearea unei autorități independente de interceptări este un lucru firesc. Am depus această inițiativă la Parlament, susținută de o serie de parlamentari. Sigur, până la terminarea actualei legislaturi nu mai este timp, dar eu cred ca lucrurile nu pot sa rămînă în acest fel. România văd că bate toate recordurile. Recent, în raportul făcut de Fundația Friedrich Ebert apare o cifră foarte clară și care este aș spune, îngrozitoare: În România sunt de 16 ori mai multe mandate de ascultare pe siguranța națională decât în Statele Unite ale Americii. Chestiunea asta cu mandatul pe siguranța națională a devenit o practică atât de largă încât am putea s-o asimilăm cu un abuz. Nu poate fi vorba decât de un abuz. România se confruntă cu amenințări teroriste, dar nu mai multe decât are Statele Unite. Eu cred că asta este o problemă pe care puterea judecătorească ar trebui să o analizeze foarte serios. Aici eu văd un rol al CSM-ului care ar trebui să analizeze și să regleze acest exces de mandate de ascultare. Din păcate, CSM, așa cum am văzut în ultima vreme, este foarte atent cu declarațiile oamenilor politici, dar nu ia niciun fel de măsură de corectare a derapajelor și abuzurilor care au loc în cadrul sistemului de Justiție.
Soluția din prezent este ilegală și cred că politicienii au obligația să o reglementeze pentru că tot sistemul național de interceptări lucrează unitate secretă a SRI și nu există nicio lege în privința asta, acest aspect fiind reclamat și de asociațiile magistraților.
E foarte greu să punem o graniță între ceea ce este partea de decizie politică cu privire la cadrul legislativ și ceea ce este partea tehnică a cadrului legislativ. Cele două, până la urmă, ajung să concure. Propunerea legislativă pe care am facut-o pune ordine în domeniu și sunt încrezator că până la urma parlamentarii, ca reprezentanți ai națiunii, nu vor accepta continuarea în această situație de popor ascultat ca pe vremea securității lui Ceaușescu.
Care sunt obiectivele ALDE după alegeri? Ce priorități aveți în cazul în care veți forma un Guvern împreună cu PSD?
Nu ezit să spun doua lucruri. Sigur că, în general, ALDE ca partid liberal creează așteptări pentru măsuri de reformă, de progres pe domeniul economic. Dar nu trebuie să uităm că un partid autentic liberal, în primul rând, se preocupă de drepturile și libertățile cetățenilor. Mie mi se pare că în România democrația a avut de suferit în ultima perioadă și, pe cale de consecință, asistăm la o încălcare frecventă a drepturilor și libertăților individuale. Toate aceste excese care s-au produs în ultima vreme, în ceea ce înseamnă modalitatea de lucru, de anchetă, scurgerile de informații din dosare, telejustiția, îndepărtarea prezumției de nevinovăție, intervenția serviciilor de informații în zona justiției pe care o consideră câmp tactic, mie mi se par grave și trebuiesc, fără îndoială, corectate. Nu cred că putem să vorbim de o țară democratică și prosperă în care drepturile elementare ale cetățenilor sunt desconsiderate. Uitați-vă la toate țările occidentale ce mult accent se pune pe respectarea riguroasă a acestor chestiuni fundamentale. De aceea, eu consider ca noi, ca partid liberal, și nu numai, toate partidele democratice, au obligația să facă o analiză serioasă asupra modului în care funcționează nu numai justiția, dar și principiile fundamentale de democrație și de stat de drept. Până la urma, ceea ce am spus în nenumărate rânduri, trebuie să luăm în considerare că Statul de drept nu este cel care are instituții represive, puternice, ci acela care are instituții capabile să apere drepturile cetățenilor.
Domnule Tăriceanu, zilele trecute au apărut informații că premierul Dacian Cioloș primeste lunar indemnizație de 8.300 euro ca să facă față unor frustrări pe care le-ar avea pe viitor după ce a părăsit funcția de comisar european pe agricultură. Cum vedeți această “soldă” mai mare de cel puțin 2 ori decât salariul de premier, cu apărarea intereselor României câtă vreme premierul ia decizii care privesc și relația Uniunii Europene și Comisia Europeană cu România?
Indemnizația asta pe care o primește este ca un fel de pensie de retragere anticipată. Nu cred că este condiționată în vreun fel de atitudinea politică. Cred că la nivelul instituțiilor europene, la nivelul Comisiei Europeană există o politică inteligentă care se materializează prin acordarea unor indemnizații, salarii sau pensii, capabile să țină departe de tentațiile corupției funcționării europeni. Problema cu domnul Cioloș nu este asta! Problema cu domnul Cioloș este alta: când s-a instalat ca prim-ministru al unui Guvern tehnocrat, ALDE și eu personal am fost singurii care am avut curaj să spunem că este o soluție politică proastă, că este o soluție ilegitimă și lucrul aceste se vede inclusiv acum. Pe lângă această critică, în sinea mea, am avut mici așteptări. Mi-am zis că Cioloș a fost ministru al Agriculturii și comisar european pe agricultură și atunci, sigur, ce n-a mers bine în domeniul agriculturii Cioloș va știi să rezolve. A fost membru al Comisiei Europene, deci problema absorbției fondurilor europene se va rezolva mult mai bine decât până la venirea domniei sale. Ei bine, după un an de zile, dacă stăm să facem bilanțul în ambele domenii constatăm că este o catastrofă, lucru care îmi pune un mare semn de întrebare în legătură cu capacitățile domniei sale de prim-ministru și de specialist pe domeniul agriculturii. Subvențiile încă nu se plătiseră la al doilea termen de decalare obținut de la Comisia Europeană, vom plăti astfel penalități pentru subvențiile care nu s-au plătit încă. Deci, domeniul agriculturii anul acesta a fost complet bulversat din cauza lipsei subvențiilor pentru că, evident, agricultorii au dificultăți în asigurarea ciclului agricol și pe domeniul fondurilor europene cunoaștem care este situația. 0 absorbție! Lucrul acesta mă îngrijorează mai mult, nu că ia domnul Cioloș 8.000 de euro pe lună.
Sursă: luju.ro

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/