Cântăreţii bisericeşti îşi vor primi banii în continuare pe ştatele de plată ale Consiliilor Judeţene. Guvernul a aprobat, „pe şustache”, fără să fie anunţată nici înainte şi nici după avizare, o ordonanţă care reglementează acest aspect, act normativ care intră în vigoare îna ceste zile. Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, spune, însă, că acest lucru nu ar fi o problemă dacă banii vor veni ca şi până acum de la bugetul de stat.
Problema cântăreţilor bisericeşti a apărut ca urmare a unor rapoarte ale Curţii de Conturi din 2011 şi 2012, care a semnalat ca plăţi ilegale sumele transferate bisericilor de la Consiliile Judeţene pentru salariile cântăreţilor. Cantorii au fost la un pas de a rămâne fără bani, dar Premierul Victor Ponta a semnat de curând o ordonanţă de urgenţă prin care aproape 19.000 de cântăreţi în biserici sunt repuşi pe statele de plată ale Consiliilor Judeţene în condiţiile în care erau, potrivit Guvernului, la un pas de concediere. Actul normativ a fost aprobat pe 31 iulie, fără dezbatere publică, şi nu a fost anunţat de Guvern nici înainte, nici după şedinţa în care s-a adoptat. Mai mult, coincidenţă sau nu, observatorii au atras atenţia că acest lucru s-a întâmplat la numai două zile după lansarea oficială a candidaturii pentru funcţia de preşedinte al României, cu tema apartenenţei sale la religia ortodoxă. Practic, vorbim despre o clarificare a statutului cântăreţilor bisericeşti, care au fost acum încadraţi explicit în categoria personalului neclerical, pentru a putea fi plătiţi pe mai departe de către Consiliile Judeţene. Ordonanţa de urgenţă a apărut ca urmare a faptului că unele autorităţi locale refuzau să îi mai plătească din bugetele lor pe cantori după o serie de controale ale Curţii de Conturi care au spus că acest lucru nu este legal. Mai exact, după ce funcţia de cantor a fost inclusă, în Legea salarizării personalului bugetar, la personal clerical, inspectorii Curţii de Conturi au reclamat că plata celor încadraţi sub această denumire în biserici nu ar trebui să se mai facă prin Consiliul Judeţean – care plăteşte doar personalul neclerical – ci direct de la bugetul de stat, prin Secretariatul pentru Culte, aşa cum se întâmplă şi în cazul preoţilor. O eroare de redactare, spun cei de la Secretariatul de Stat pentru Culte, care au explicat că funcţia de cantor este asimilată personalului clerical doar în Cultul Mozaic. Şi, pentru ca această categorie de personal bisericesc să nu rămână în şomaj, mai ales în prag de alegeri, Secretariatul de Stat pentru Culte a grăbit demersurile în Guvern pentru aoptarea actului normativ menţionat. „Începând cu data de 01 iulie 2014, ca urmare a controalelor Curţii de Conturi a României prin care s-a constatat că s-au efectuat plăţi fără bază legală pentru personalul neclerical încadrat în funcţia de cantor, cea mai mare parte a consiliilor judeţene au sistat integral plăţile pentru acordarea sprijinului la salarizarea personalului neclerical încadrat în unităţile de cult, aparţinând cultelor religioase recunoscute potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor. Astfel, un număr de 18.951 de salariaţi, reprezentând personalul neclerical al cultelor, nu-şi mai primesc drepturile salariale, angajatorilor (cultelor) rămându-le doar soluţia concedierii acestora”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ.
Nu au fost probleme
În judeţul Hunedoara nu au fost, însă, probleme în ceea ce priveşte plata cântăreţilor bisericeşti şi nici nu s-a pus vreodată problema suspendării salariilor pentru această categorie de personal, spune preşedintele CJH, Mircea Ioan Moloţ. „Ar fi o mare problemă doar dacă Guvernul, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, nu ar mai trimite banii pentru salariile personalului neclerical. Să nu păţimla fel cum s-a întâmplat cu plata dascălilor de la şcolile ajutătoare”, a declarat Mircea Ioan Moloţ. Acesta a subliniat că la nivelul Consiliulşui Judeţean există un paln de salarii, iar dacă ar creşte cheltuilile la acest capitol, ar trebui renunţat la altceva, adică la investiţii. „Renunţi la investiţii şi dai salarii sau renunţi la salarii şi faci investiţii”, a explicat preşedinteel CJ Hunedoara.
De precizat că, al nivelul judeţului de ani de zile se păstrează acelaşi număr de cântăreţi bisericeşti şi, în ciuda solicitărilor, până acum nu afost aprobată suplimentarea posturilor.