Impozitarea cu 1,5 la sută a construcţiilor speciale (stâlpi de curent, conducte de gaz şi petrol) este o măsură pe care liberalii din administraţia publică locală o aşteaptă de 12 ani. Măsura va spori veniturile bugetelor locale şi nu afectează „consumatorul captiv”, populaţia
Liderii PNL Hunedoara au explicat, vineri, într-o conferinţă de presă care sunt avantajele impozitării construcţiilor speciale, bunuri fixe care aduc profituri considerabile marilor companii din energie fără să fi investit nici un bănuţ. „Încurajăm etica în afaceri şi nu este cazul ca unele companii să-şi facă de cap. Până la liberalizarea energiei, există şi acest filtru (autorităţile de reglementare a preţurilor, n.r.) care va fi accesat. Taxele nu vor trece în preţul consumatorului final, mai cu seamă că e vorba de impozitări care se practică în Uniunea Europeană”, a declarat deputatul PNL, Carmen Hărău.
Câştigă autorităţile locale
Cel mai mult se bucură primarii de impozitarea construcţiilor speciale fiindcă plătesc sume uriaşe companiilor de gaz şi energie electrică pentru orice lucrare în domeniu. Autorităţile locale sunt obligate să predea, apoi, instalaţiile făcute pe banii lor în mod gratuit „mastodonţilor” din energie. „Lucrul acesta noi l-am cerut prin organizaţiile asociative ale oraşelor, de foarte multă vreme. De la Năstase încoace l-am cerut la toate guvernele și niciunul n-a avut curajul să-l impună. Este o chestiune extrem de binevenită, chiar dacă a fost prezentată un pic fals populaţiei. La ora actuală, orice persoană fizică care execută o investiţie în relaţie cu E.On gaz, cu Enel, de exemplu un branşament, se execută pe banii dumneavoastră. Plătiţi taxă de branşament, taxă de racordare, acea taxă este de fapt contravaloarea lucrării şi o predaţi gratuit E.On-ului sau Enel-ului. Să nu vă spun ce se întâmplă la nivel de administraţie. Taxa de racord pentru Parcul Industrial de la Călan la gaz a fost de peste două miliarde (lei vechi, n.r.)”, a declarat Adrian Iovănesc, primarul oraşului Călan. „Mai mult, toate acestea sunt pentru ele (companii – n.n. ) mijloace cu care îşi realizează profitul. Cu branşamentele, cu stâlpii… Închiriază de exemplu stâlpii pentru cablurile de televiziune. Primeşte bani, dar nu plăteşte impozit pe stâlp. Ei încasează taxă şi pentru un banner dacă vrei să-l afişezi…”, a completat Tiberiu Balint, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.
Taxarea construcţiilor speciale urmează să alimenteze bugetele locale, motiv pentru care primarii cer să se facă o inventariere corectă şi la zi a acestor construcţii.
[box]„Instituţiile din subordinea Consiliului Judeţean aveau, fiecare în parte, contracte cu furnizori de energie la un anumit preţ. Mi-a venit ideea să stăm de vorbă cu furnizorii şi să le propunem un contract pentru toate instituţiile Consiliului Judeţean, dar să negociem preţul. Surprinzător, au scăzut tariful cu 25 la sută. La spital, la şcoli, la casele de copii… Deci când negociezi, altfel pun problema. La fel ca şi cu operatorii de telefonie. Cred că este greşită chestia cu monopolul”, Mircea Ioan Moloț,Preşedintele CJ Hunedoara[/box]