1.8 C
Deva
duminică, decembrie 8, 2024

COMPLEXUL AQUALAND. O hoţie marca „Mircia Muntean” continuă să păgubească bugetul Devei

Povestea frauduloaselor investiţii de la Aqualand Deva a fost readusă în actualitate de consilierul local PNL Oana Frânc care era preocupată de redresarea economică a firmei ce se află sub patronajul consiliului local. Primarul Petru Mărginean a scos la vedere documente care confirmă măgăriile făcute de fostul primar Mircia Muntean la Aqualand. Atât Frânc, cât şi Mărginean au prezentat în şedinţa AGA soluţii de redresare a firmei. Conducerea Complexului Aqualand urmează să prezinte un raport de activitate, după care consilierii locali vor alege varianta cea mai bună pentru diminuarea pierderilor

aqua

Povestea Complexului Aqualand Deva începe în preajma Crăciunului din 2005, atunci când a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru construirea unui bazin olimpic de înot în incinta stadionului Cetate. Un an mai târziu apare intenţia şefilor Primăriei Deva de a intra în rândul „băieţilor deştepţi din energie”. Staţia de cogenerare care urma să furnizeze energie electrică în reţeaua naţională avea să ducă spre faliment toată afacerea.

În acte, Aqualandul a fost construit într-o noapte

aqua Mircia_MunteaLa sfârşitul lunii mai din 2007, odată cu organizarea de şantier, bazinul olimpic s-a transformat pe nesimţite în Aqualand. Timp de trei ani, investiţia a fost făcută heirupist şi, mai ales, nelegal – ca la foarte multe proiecte derulate şi deturnate de fostul primar Mircia Muntean. În dispreţ total faţă de legile firii şi cele ale Codului Penal,  bazin olimpic a dispărut într-o noapte şi în locul lui a apărut un complex Aqualand.  Autorizaţia de construcţie a complexului acvatic de agrement a fost emisă în 23 decembrie 2010 şi după o zi, în 24 decembrie 2010, s-a făcut recepţia finală a construcţiei.

Cârpelile lui Mircia înghit bani încontinuu

Stilul pompieristic de lucru care a făcut dintr-un bazin olimpic de înot un Complex Aqualand a dus la costuri suplimentare, valoarea totală a lucrărilor fiind de 42.480.048,72 lei, mult peste preţul construcţiilor asemănătoare din Braşov sau Ungaria. Investiţie scumpă şi prost făcută. Încă de la recepţia finală, s-a dovedit că lucrările au fost făcute de mântuială. Prin acoperişul nou-nouţ se infiltra ploaia, bazinele pierdeau apă, apăruseră defecţiuni la sistemul de automatizări, la instalaţia centrală de abur, la saune, la sistemul de iluminat şi la cel de aeraj. Mai grav este faptul că apăruseră fisuri şi crăpături în structura rezistenţă a construcţiei. Toate defecţiunile au depistate încă din faza probelor tehnologice. Cârpelile au scos din visteria Devei alţi bani. Mereu şi mereu mai mulţi bani. Improvizaţiile au cedat periodic, necesitând alte cârpeli foarte scumpe şi ineficiente.

Aqualand, repejor spre faliment

Modificarea proiectului iniţial şi schimbarea amplasamentului au adus alte belele investiţiei pe care Mircia Muntean a derulat-o de-a dreptul prosteşte. Iniţial, construcţia trebuia să fie amplasată pe terenul de antrenament de la stadion, departe de casele locuite şi de locuitorii care au blocat în instanţă funcţionarea staţiei de cogenerare şi producţia de curent a primăriei. În aceste condiţii, apa de la Aqualand a fost încălzită cu costuri suplimentare, firma a înregistrat pierderi tot mai mari şi riscă să intre în faliment.

Proiecte de redresare economică

Aqualand înregistrează pierderi anuale de peste 1,6 milioane lei, din care peste un milion de lei se duc numai pe amenzi şi despăgubiri. Potrivit raportului prezentat de primarul Petru Mărginean, „de la începutul activităţii şi până în prezent s-au triplat cheltuielile de personal”.

Primarul mai spune că a refuzat să restituie garanţia de bună execuţie depusă de SC Acomin SA Cluj, firma care a construit Aqualandul. „Cum în viitorul apropiat funcţionarea Grupului de cogenerare este incertă, o primă soluţie care se impune a fi adoptată pentru asigurarea agentului termic necesar funcţionării complexului este aceea de a se demara lucrări de investiţii privitoare la racordarea complexului la sistemul de transport agent termic furnizat de Complexul Energetic Hunedoara”, susţine primarul în raportul său.

Consilierul Oana Frânc propune „înlocuirea sistemului de încălzire cu gaz şi agent termic cu panouri fotovoltaice” şi „înfiinţarea unor servicii complementare, date spre închiriere de către complexul Aqualand, cum ar fi: servicii de masaj si/ sau  cosmetică, sală de fitness, organizare zile de naştere pentru copii etc. În prezent funcţionează în cadrul complexului o sală de fitness, precum şi servicii de masaj, însă dacă aceste ar fi date spre închiriere sau ar fi completate cu alte servicii, complexul ar realiza venituri suplimentare”.

Toate discuţiile au avut loc în Adunarea Generale a Asociaţilor, săptămâna trecută, şedinţă la care presa nu a avut acces. La următoarea şedinţă a Consiliului Local, consilierii (care au şi calitatea de asociaţi la Aqualand) vor rămâne în sală pentru a discuta pe marginea raportului de activitate ce va fi prezentat de managerul societăţii, după care e de aşteptat să decidă asupra soluţiilor de redresare economică a Aqualandului. (Marcel Bot)

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/